Domovina

Dobronićeva oštra reakcija na tekst u ”Handžar” medijima: Neka javnost prosudi…

Reagiranje predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovana Dobronića na tekst u “Jutarnjem listu”, objavljeno na stranicama VSRH-a:

”U svezi s tekstom objavljenim u dnevnom listu “Jutarnji list“ od 12. srpnja 2022. novinarke Ivanke Toma pod naslovom “Smjene sudaca nisu najava novih vjetrova. Vrhovni sud ostao je sajam taštine“ predsjednik Vrhovnog suda RH navodi sljedeće:

U navedenom tekstu autorica iznosi svoje, u cijelosti negativno, viđenje situacije u Vrhovnom sudu RH i sva zbivanja u Vrhovnom sudu RH prikazuje kao sajam taštine, što je njezino pravo. Međutim, iz teksta spomenutog članka proizlazi kako autorica nije upoznata s činjeničnom situacijom, jer prije pisanja ovog članka nije u Vrhovnom sudu RH provjerila sve ono o čemu piše u tekstu članka.

Naime, predsjednik Vrhovnog suda RH je odmah po saznanju da su dva važna kaznena predmeta dospjela u zastaru tijekom odlučivanja pred Vrhovnim sudom RH, dana 17. lipnja 2022. sazvao sjednicu Kaznenog odjela Vrhovnog suda RH za 6. srpnja 2022. s jednom točkom dnevnog reda – “Nastupanje zastare u kaznenim postupcima pred Vrhovnim sudom“. Ova sjednica je i održana u prisutnosti svih sudaca Kaznenog odjela te je svaki sudac izložio na koji način gleda na ovaj problem te je li se do sada susreo s takvom situacijom i iz kojih razloga.

Nakon sjednice predsjednik Vrhovnog suda RH je dao nalog predsjedniku Kaznenog odjela, sucu Damiru Kosu da izradi za svakog suca ponaosob i zbirno za cijeli Kazneni odjel preglednu tablicu iz koje će biti vidljivi datumi kada istječu zastarni rokovi u svakom pojedinom predmetu. Predsjednik Vrhovnog suda RH je također naložio Kaznenom odjelu promjenu metode rada na način da svaki sudac radi prioritetno na onom predmetu u kojem prijeti zastara, ako treba i samo na njemu, dok u takvoj situaciji drugi suci Kaznenog odjela trebaju priskočiti u pomoć tom sucu i raditi na drugim njegovim predmetima. Predsjednik Vrhovnog suda RH je sucima Kaznenog odjela iznio svoj stav o potpunoj neprihvatljivosti opisane pojave te je naglasio da više niti jedan predmet u fazi odlučivanja pred Vrhovnim sudom RH ne smije pasti u zastaru.

Predsjednik Vrhovnog suda RH je na ovaj način nastojao problem riješiti konstruktivno i u dobroj vjeri, dakle, poboljšanjem metode rada i bez pokretanja bilo kakvih stegovnih postupaka protiv sudaca ili smjene predsjednika Kaznenog odjela. Čini se da se to ne cijeni. Međutim, važnije od toga je da zbog nepoznavanja činjenica jedan novinar iznosi tvrdnje koje mogu širu javnost navesti na zaključak kako predsjednik Vrhovnog suda RH s tim u svezi ništa nije poduzeo ili da ono što je poduzeo je učinio – zbog povrijeđene taštine. Neka javnost prosudi.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Radovan Dobronić”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button