Domovina

Danas konačna presuda bivšem zapovjedniku tzv. Armije BiH za zločin na Uzdolu

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine danas će izreći drugostupanjsku, konačnu presudu bivšem zapovjedniku Samostalnog bataljuna Prozor tzv. Armije BiH Enveru Buzi za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Suđenje Buzi obnovljeno je nakon što je Apelacijsko vijeće ukinulo prvostupanjsku presudu kojom je Buza kao v.d. komandanta Prozorskog bataljuna po komandnoj odgovornosti osuđen na 12 godina zatvora i proglašen krivim za zločin u Uzdolu, gdje je 14. rujna 1993. ubijeno 27 hrvatskih civila, propustivši da kazni podređene.

Tužiteljica Sanja Jukić je kazala da je prvostupanjska presuda ukinuta kako bi se otklonila sumnja da li su zločin u Uzdolu počinili samo pripadnici Prozorskog bataljuna ili i drugih jedinica nad kojima je optuženi također mogao imati kontrolu.

Prema njenim riječima, iz iskaza svjedoka proizilazi da su u akciji bila dva do tri civilna policajca, ali da oni nisu viđeni u zaseocima u kojima su počinjeni zločini.

Dodala je da je jedan od svjedoka rekao da je Buza naređivao i civilnim policajcima, objavio je BHRT.

Pokolj u selu Uzdol je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH nad tamošnjim autohtonim hrvatskim stanovništvom. Pripadnici muslimanske vojske Armije BiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Ljudi su uglavnom ubijani puškama, i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene, crkva i županijski ured su teško stradali. Mrtva tjelesa djece i staraca su masakrirana.

U selu je ubijena 41 osoba, 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Za ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini još nitko nije odgovarao.Počinitelji i nalogodavci zločina slobodno šeću i po Hrvatskoj !Prošlo je 27 godina inadamo se da ćemo danas dočekati barem dio pravde iako njegovi glavni nalogodavci još nisu niti optuženi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button