Domovina

Capak: Razmišljamo da odustanemo od covid potvrda!

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica.

Dodao je da Covid potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao da se raspravlja o tome da se i odustane od Covid potvrda u nekom dijelu.   

Capak je pojasnio da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna osobama preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

“Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije”, kazao je. 

Govorio je i o testiranju učenika. 

“Radi se o testu u okviru kojega se ne mora štapić duboko gurati u nos. To je jednostavniji postupak. Svatko ga si sam može napraviti ili mu to može netko drugi. Vrlo je jednostavan, brzo se može napraviti i daje prilično dobre rezultate”, dodao je. 

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu Covid potvrda. Kazao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od Covid potvrda, poput nekih europskih država. 

“Covid potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron varijanta virusa. Omikron varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče Covid potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi Covid potvrde, a koristit ćemo ih i mi”, dodao je.

Istaknuo je da odustajanje Covid potvrda za granice ne dolazi u obzir. 

Odgovarajući na pitanje o booster dozama, kazao je da je “sasvim izvjesno, da ako je netko primio booster, a potom se zarazio – onda njemu ne treba dodatni booster”.

Ne žele priznati poraz

Kad se upozoravalo kako bi trebalo testirati i cijepljene i necijepljene koji rade sa starijima i teško bolesnima, izgovor je bio kako će se napraviti pilot istraživanje, koje će dokazati kako cijepljeni ne šire zarazu. I što je taj pilot dokazao? Zato sada imamo slučaj da nam s naslovnica dolazi pitanje hoće li doći do kolapsa javnog sektora zbog previše zaraženih zaposlenika – možda bi pomoglo ako bi se u javni sektor uvele covid potvrde?

U biti, Covid potvrde su korištene samo kako bi se ljude prisililo na cijepljenje, a cijepljene se nije smjelo testirati jer bi to bilo priznanje kako i cijepljeni šire zarazu, što je politika uporno odbijala priznati. A i kako bi, jer kako bi onda uvjerili ljude na cijepljenje, jer je logika bila – “cijepi se, zaštiti druge”, a sada je ispalo kako su cijepljeni a netestirani čitavo vrijeme ugrožavali svoje cijepljene i necijepljene pacijente. Dva tjedna ravnanja krivulje tako je na kraju postalo dvije godine ravnanja duša. Može se ljudima ispirati mozak neko vrijeme, ali mrlje na duši ostaju trajno.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button