Povijest

AUSTRIJSKA KARTA iz 1851.g.: SRBA U DALMACIJI NEMA!

Hrvati se ne trebaju nikome pravdati, međutim budući da trebmo cijelu svoju povijest ponovno učiti i izgraditi (a ne dam nam ju drugi grade, kao do sada i to uglavnom lažima, obmanama a najviše klevetama), dobro je pogledati i ove podatke. Također, skreće se pozornost da su pravoslavci normalno su živjeli s Hrvatima kroz stoljeća sve dok se nije uplela Srpska pravoslavna crkva i mitološki sustav da su svi štokavci Srbi. Prosperov Novak i Marko Jurič su tu genezu zla od 19. st. opisali u novoj knjizi, o čemu možete više čuti ovdje.

U video zapisu dolje, donosimo video uradak i poveznicu na samu kartu. Ovo je karta na njemačkom jeziku iz tisuću osamsto pedeset i prve. Prema toj karti se vidi broj stanovnika po pojedinom od dvadeset i dva područja Austro-Ugarske po narodnostima. Vidi se broj Hrvata u Dalmaciji, Vojnoj Krajini, zajedničkom području Slavonije i tadašnje Hrvatske, te po ostalim područjima. U posljednjem stupcu je ukupan broj stanovnika po tim područjima. Ovdje se vidi da je u okviru Dalmacije bila Boka Kotorska i Dubrovnik te se vidi do kuda ide Dalmacija.

Po ovoj karti Dalmacija uključuje Boku Kotarsku.

Ovdje vidimo naziv Sebo Kroatine, Sloveno Kroatien, Serbien, Slavonien, i na kraju, Sirmiem. Serbien se prostire izvan teritorija trojedine Kraljevine te nije jasno što označava. Slijedi struktura po većim narodnostima u Dalmaciji, Vojnoj Krajini, Slavoniji i tadašnjoj Hrvatskoj, u Istri koja je zajedno sa širim područjem, te broj Hrvata u svim ostalim područjima. Vidimo da je u Dalmaciji, Vojnoj Krajini, Slavoniji i Hrvatskoj udio Hrvata bio šezdeset i osam posto, u Dalmaciji nije bilo Srba, a Istra se vodila zajedno sa širim područjem.

Na karti su nazivi koji po područjima uključuju riječ srpski (Serbo – Kroatien, Serbien), što se time označava? Te oznake po svemu sudeći govore da karta nije fokusirana na teritorijalni prikaz administrativnih granica i njihovih naziva, nego etnički prikaz na teritoriju Austro-Ugarske. Ako se pogleda dolje vidjet će se legenda koja po bojama označava narode. Tako su Srbi i Hrvati u istoj toj zelenoj boji. Ta slova ne označavaju isključivo dominantnu boju na nekom području, jer se navodi i Slavonija a nema Slavonca kao narodnosti. Samo s time ima smisla “Serben und Kroatien” na području iznad Dalmacije do sjevera jer tu ima nezanemariv broj Srbe, pa to može objasniti slova na karti.

Tadašnja slavistika je bila pod utjecajem nastajuće srpske države koja je dobila ustav već 1835. a karta je iz 1851. Slavistika 19. stoljeća se držala da su svi štokavci Srbi iako je stvarnost bila drugačija, što se vidi i u tablici gdje su Srbi i Hrvati pobrojani zasebno a stavili su samo za ta dva naroda istu boju i stavili ih na karti zajedno. Osim toga u Austrijskom i Ugarskom interesu je bilo oslabiti Hrvate da ne bi ostvarili svoja traženja o sjedinjenju Trojedine Kraljevine. Za tu svrhu su služili Srbi pa su i dozvoljavali srpski utjecaj. Pa sjetimo se da su u veleizdajničkom procesu Srbi oslobođeni, a branili su se s time, otprilike su se branili “mi smo se vodili austro-ugarskom politikom u svojemu djelovanju pa kako nas onda osuđujete?”. Ta razjedinjenost je itekako odgovarala AU kraljevini, da se Hrvati ne homogeniziraju, što su uspjeli tek 1990-tih u Domovinskom ratu.

Poveznica na kartu, https://upload.wikimedia.org/wikipedi… U to vrijeme tzv.SPC još nije počela djelovati sa svojim planom posrbljavanja pravoslavaca tuđih naroda, a gotovo 80% pravoslavaca koji danas žive na teritorijima HR i BIH su etnički Hrvati te sa Srbijom oni nemaju nikakve veze, iako se oni izjašnjavaju kao Srbi. Sve je to rezultat djelovanja SPC-a.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button