PovijestVideo

Anton Kikaš:Nisam se bojao umrijeti

Na zagrebačkom aerodromu Pleso 31. kolovoza 1991. tzv. Jugoslavenska narodna armija uhitila je kanadskog poduzetnika i hrvatskog domoljuba Antuna Kikaša.

Ime Antona Kikaša, istinskog hrvatskog domoljuba, poznato je svima. No, što znamo o njegovoj čuvenoj akciji dopremanja oružja u ime hrvatske zajednice iz Toronta u kasno ljeto 1991., na samom početku srpske agresije na Hrvatsku?

Anton Kikaš pokušao je organizirati prijevoz oružja svojoj napadnutoj domovini. U ljeto te 1991. Hrvatsku je napala moćna JNA, a oružja u Hrvatskoj nije bilo te je braniteljima doslovno svaki metak bio važan. Želeći biti siguran da će kupljeno oružje biti isporučeno onima kojima je namijenjeno, ovaj ugledni poslovni čovjek osobno je pratio pošiljku. Želio je avionom sletjeti u Ljubljanu gdje je oružje trebalo biti isporučeno hrvatskim predstavnicima. Na žalost, akcija nije uspjela, a Kikaš je završio u beogradskoj tamnici u kojoj je tamnovao duga tri mjeseca, da bi nakon toga bio zamijenjen za generala Aksentijevića kojeg su zarobile hrvatske snage.

Film govori o tom povijesnom događaju i donosi izjave mnogih autentičnih sudionika i svjedoka, od samog Antona Kikaša, preko Jana Gabriša, logističara cijele akcije i pilota ugandskog aviona koji je prevozio oružje, pa sve do Borisa Mandića, pilota MiG-a JNA koji je prizemljio Kikašev avion, i Mustafe Čandića, visokog oficira KOS-a.

Igrano-dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca otkriva i mnoge dosad nepoznate detalje ove priče te je stavlja u širi kontekst Domovinskog rata.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button