KulturaPovijestVideo

’91. Tko je tvoj bližnji?

Preko 1000 stranih dragovoljaca branilo je Hrvatsku i hrvatski narod u BiH. Preko 100 ih je poginulo, mnogi su ranjeni. Njihove domovine odbacile su ih zbog nametnutog stereotipa da su “plaćenici”, “psi rata”. Ništa puno bolje nije se prema njima ponijela ni država za koju su dali krv. Zaboravljeni su, mnogi od njih nemaju ni status, čak ni Spomenicu Domovinskog rata.

Vrh Pisvir, dominantna kota na 1195 metara visine, iznad Doljana. Na slici, zapovjednik Viking voda pri Brigadi Kralj Tomislav, Andy Myers, Rodney Morgan i dva Hrvata (jedan od njih poginuo uskoro je poginuo u bitkama), odmaraju nakon teških napora u osvajanju ove dominantne kote.

Film 1991. Tko je tvoj bližnji? donosi ozračje neizvjesnosti i patnje koje se u kasnu jesen 1991. godine nadvilo nad Hrvatskom te činjenicu nedostatka podrške međunarodne zajednice kojoj se Hrvatska nadala. Danas se pojam „1991.” najčešće koristi na nedostojan i uvredljiv način. To je nepravedno za one koji su te godine spremno žrtvovali sebe i svoje zdravlje. Istovremeno, priča prati pojedince – strance koji se, zbog osobnog osjećaja nepravde, uključuju u obranu Hrvatske. Društvo ih danas, s odmakom od 30 godina, nepravedno naziva plaćenicima. No, jesu li oni to zaista? Dugujemo li svi mi tim ljudima nešto više od prezrivog nadimka?

Cilj ovog filma je da te ljude vratimo gdje im je mjesto, u udžbenike i knjige o Domovinskom ratu, te da im u glavnom gradu RH nađemo mjesto za skroman trg ili spomenik.

Udruga veterana vojnika i domoljuba odlučila je kao svojevrstan Uskršnji poklon podijeliti na Youtube platformi film “91′ Tko je tvoj bližnji”, i to hrvatsku i varijantu na engleskom jeziku. Naravno, film je daleko bolje gledati u odgovarajućim uvjetima, ali i ovo će vjerujemo usrećiti sve one koji su ga propustili pogledati na premijeri ili na HTV.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Zahvala SDDR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button