Domovina

Znanstveni skup ‘Politička prezentacija dijaspore i povratak’

Sve su analize potvrdile izrazitu negativnost svih parametara i nemogućnost zaustavljanja negativnih DEMOGRAFSKIH procesa bez ozbiljnije intervencije države stimulativnom populacijskom politikom i uključivanjem hrvatske dijaspore u gospodarske, političke i revitalizacijske procese u zemlji.

Migracijski procesi jedan su od najvećih problema s kojim je suočeno moderno čovječanstvo. RH također je zahvatio veliki val iseljavanja, u zadnjih desetak godina Hrvatsku je napustilo gotovo 400 tisuća njezinih građana. Realna je pretpostavka da će RH u slijedećih 20-30 godina izgubiti velik broj svoga stanovništva, pa je nužno već danas razvijati nove ekonomske, obrazovne, mirovinske, i ostale politike koje će utjecati na demografske promjene u Hrvatskoj.

Posljedično, egzodus Hrvata doveo je do kroničnog nedostatka radne snage, tako da je Vlada RH izdala samo ove godine preko 100 tisuća radnih dozvola stranim radnicima.

Stručnjaci i ekonomski analitičari predviđaju da će potreba za stranom radom snagom i dalje rasti. Tako da s jedne strane imamo konstantno iseljavanje domicilnog stanovništva, a s druge veliki uvoz, i to najvećim dijelom jeftine, nisko kvalificirane radne snage.

Za očekivati je da će velik broj stranih radnika ostati u našoj zemlji, što će predstavljati velik izazov za hrvatsko društvo.

Potaknuti ovakvim negativnim trendovima Matica Hrvatska 16. i 17. studenoga 2023. godine organizira stručnu konferenciju ‘Politička prezentacija dijaspore i povratak’, s ciljem pokretanja javne rasprave na ovu temu.

Hrvatska, usprkos dugogodišnjim negativnim trendovima svih demografskih procesa, još uvijek ima demografski potencijal u zemlji, a posebno u dijaspori, i može poticajnom populacijskom politikom
zaustaviti izumiranje i naglo starenje ukupne populacije te pokrenuti revitalizaciju svojega stanovništva u interesu gospodarskoga razvoja i vlastite budućnosti.

Na konferenciji će govoriti veliki broj znanstvenika, kao i predstavnici svih hrvatskih parlamentarnih stranaka.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button