Domovina

Zločin nad Hrvatima u Grabovici (BiH) 1993.g.: Zapovjedi potpisao Sefer Halilović?!

O zločinu tzv. Armije BiH nad Hrvatima u Grabovici (BiH) smo već nedavno pisali ovdje, ovdje i ovdje. Ovaj strašni ratni zločin dogodio se u noći s 8. na 9. rujna 1993. kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 osobe hrvatske nacionalnosti. Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Zločin u Grabovici dogodio se tijekom operacije Neretva ’93 čiji je cilj bilo osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara.

Sefer Halilović,
Slika: Grabovica na karti. Nalazi se u općini Jablanica (BiH), u blizini vitalnog cestovnog pravca koji povezuje jug i sjever BiH, na dionici Mostar – Sarajevo.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica ’93. Josip Drežnjak je, govoreći povodom 28. obljetnice pokolja u selu Grabovica, za koji se nije utvrdila zapovjedna odgovornost, upitao – zar institucije BiH ne mogu pomoći da se ovaj zločin istraži do kraja.

Formiran je predmet u tužiteljstvu. Predali smo dokaze do kojih smo došli – da je istureno zapovjedno mjesto bilo u Jablanici, da je te zapovijedi potpisao Sefer Halilović. Može nam tužiteljstvo reći da ti dokumenti nisu legitimni, da su falsifikat ili nešto. Barem nešto”.

Po njegovim riječima, čak 28 godina nakon zločina još uvijek se traga za više od pola tijela ubijenih civila, uglavnom žena i djece. Među žrtvama je i četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju na kućnome pragu u Grabovici.

Ni njihova tijela još uvijek nisu pronađena.

Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici
Slika: Spomenik žrtvama . Žrtve su dobile metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće i crkva su spaljene. Mrtva tjela djece i staraca su masakrirana.

Imamo presudu za ubojstvo majke koja je držala malu Mladenku u naručju. Tijela do danas nisu pronađene ni majke ni djevojčice. Čak niti njezine bake i djeda. Ne možemo shvatiti da oko toge nema pomaka. Mi tražimo kosti ubijenih“, upozorio je Drežnjak.

On je dodao da je udruga kojoj je na čelu dostavila i brojne dokaze o zapovjednoj odgovornosti za ovaj zločin, no da tužiteljstvo nije ništa poduzelo oko toga.

“Odgovaralo je pet pripadnika Armija BiH za konkretna počinjenja ubojstava obitelji Zadro i Mandić. Mi smo predali brojne dokaze, no nema zapovjedne odgovornosti iako postoje dokazi za ovaj masakr”, istaknuo je.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako čekamo 28. godina ”da možemo s ponosom kazati da smo na jedan primjeren način sve ono što je žrtvovano u BiH, posebno u Grabovici, da smo pokopali da ih se možemo sjećati a da nemamo stalnu traumu njihovih obitelji”. Dodao je kako bi promjene u kaznenom zakonu trebali biti dodatni motiv da su te žrtve zaslužile svoj mir. ”Sad smo imali i nametnuta rješenja u kaznenom zakonu pa to može biti motiv i vama novinarima i svima nama u politici da kažemo da su te žrtve zaslužile svoj mir, da su obitelji tih žrtava zaslužile da mogu i dalje u miru sjećati se, moliti za njih i da na tom principu BiH kao država dobije šansu da i dalje normalno funkcionira kao prava država i da se oslobodimo tog vremena za izvršene zločine. Uvjeren sam da je Grabovica simbol kako se ne smije raditi kad je u pitanju odnos prema ratu, prema zločinima. Zna se točno tko je načinio zločine u Grabovici i na drugim mjestima u BiH i za to se mora odgovarati”, rekao je D. Čović.

Sefer Halilović je svoje tvrdnje objavio u knjizi ‘Lukava strategija’, te naveo koje su postrojbe Armije BiH i pod čijim zapovjedništvom počinile zločine.
Po pisanju medija iz tih godina zločine su počinili pripadnici odreda “El Mudžahid”, koji je djelovao u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH

Inače, nakon što je u službenom govoru poručeno kako se iz Grabovice šalje vapaj za procesuiranjem odgovornih, žena čija je obitelj stradala u pokolju rekla je kako se ne šalje vapaj i ne treba klečati ni pred kim. ‘Iz Grabovice se ne šalje vapaj i ne treba klečati ni pred kim. Ovdje trebaju doći i raditi svoj posao”, poruka je političarima i javnosti s 28. godišnjice pokolja 33 civila u ovome selu za koje se još uvijek traže pravi krivci i procesuiranje odgovornih.

Grabovica (jezero) – Wikipedija
Po stanju od 2005., u Grabovici nema ni jednog stanovnika Hrvata.
Kuće su opljačkane i/ili spaljene.
U neke privatne kuće civila Hrvata danas je smještena vojarna Armije BiH, odnosno vjerski objekti za potrebe istih postrojbi i ambulante.
Groblja grabovičkih Hrvata su opustošena. Nadgrobni spomenici su srušeni, a neki stari grobovi su otvoreni, a pokojničke kosti su bačene u Neretvu.
9. rujna 2008. identificirane su još 3 žrtve..

Izvor: crodex.net / poskok.info / bljesak.info

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button