Izbor uredništva

Zapadno ludilo-osim ljudi, sada će maske nositi i krave koje će koštati 66 eura

Zapadno ludilo, čini se, počelo je, jer nakon maski za ljude, za hvatanje aerosola koji nose virus Covid-19, prehrambeni div Cargill počet će prodavati maske za hvatanje kravljeg podrigivanja, sudjelujući tako u borbi protiv onečišćenja zraka pripisanog stoci.

Krave su još uvijek pod velikim pritiskom zbog emisije metana. Rješavanje emisija metana iz stoke jedno je od najkritičnijih i najtežih klimatskih problema za mesne i mliječne tvrtke koje su pod sve većim pritiskom da očiste svoje opskrbne lance.

Prema klimato-luđacima goveda su odgovorna za gotovo 14,5% emisija stakleničkih plinova širom svijeta, jer životinje ispuštaju metan (95% kroz podrigivanje i nos) kao nusprodukt njihove probave.

Vjeruje se da je ovaj plin odgovoran za zarobljavanje 80 puta više topline od ugljičnog dioksida tijekom prvih 25 godina u atmosferi. Kako bi se riješio ovog velikog problema, poljoprivredni div Cargill Inc. nudi podršku industriji maskama koje upijaju metan.

Zapadno ludilo – i krave trebaju nositi maske

Prehrambena industrija prednjači u inovacijama protiv stakleničkih plinova. Maske će biti opremljene ventilatorima, napajanim solarnim baterijama koje usisavaju podrigivanje. Filtar apsorbira metan, a nakon zasićenja filtra, kemijska reakcija pretvara metan u CO₂, koji se zatim oslobađa. Ova maska ​​od krave, koju je razvio britanski startup Zelp Ltd., mogla bi koštati oko 66 eura po životinji.

Paralelno s ovom inicijativom postavljaju se i druga rješenja, poput promjene prehrane stoke. U srpnju 2020. Burger King je predstavio novu verziju svog kultnog sendviča, “Whopper” sa smanjenim emisijama metana. Da bi to postigao, lanac brze hrane pozvao je istraživanje na razvijanje manje zagađujuće prehrane govedinom, smanjujući nadutost bogatu metanom u krava.

Osim toga, znanstvenici iz Kalifornije došli su do zaključka da bi dodavanje algi u prehranu krava moglo smanjiti njihovu emisiju stakleničkog plina metana za čak 82 posto, nakon što su pet mjeseci promatrali krave koje su, osim standardnom hranom, hranjene i malom količinom alge Asparagopsis taxiformis, prenio je britanski list Guardian.

Ako još niste razumjeli, mi ćemo vam objasniti. Spremaju nam nove poreze na meso, što je prvi korak do njegovog izbacivanja iz prehrane.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button