Domovina

Ž. Olujić: Teza da Milanović istupa protuustavno ne odgovara istini, ono što nazirem je protuzakonito djelovanje Plenkovića

U četvrtak je ponovno zaiskrilo između Banskih dvora i Pantovčaka. Naime, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović još jednom su u javnost progurali optužbe kako onaj drugi djeluje protuustavno

Još jedan ”sukob titana” komentirao je poznati zagrebački odvjetnik Željkom Olujić na temu protuustavnog djelovanja predstavnika i zastupnika Hrvatske, predsjednika RH i izvršne vlasti, Vlade RH, u ovom slučaju premijera.

Olujić prvenstvo ističe da ne smijemo zaboraviti kako se sljedeće godine održavaju izbori, time je primarno naglasiti kako se nalazimo u predizbornoj godini.

Istaknimo kako nas sljedeće godine očekuju ”super izbori”. Sintagma je to koju često koristi Andrej Plenković kako bi naglasio političku važnost 2024. godine. Tako će građani RH birati svoje političke predsjednike na lokalnim izborima, izborima za Europski parlament te predsjednika RH, stoga ne čudi da nas očekuje veoma oštra retorika svih političkih aktera, piše direktno.hr.

Najpopularniji političar u Hrvatskoj

”Očita je svađa između Plenkovića i Milanovića”, naglašava naš sugovornik te dodaje:

”Stvar je došla u takvu poziciju da Milanović sa svoje predsjedničke pozicije vrlo dobro djeluje. I to tako da je najpopularniji političar u Hrvatskoj, koji je vrlo jasno profilirao svoju politiku i odnos prema Hrvatima u BiH, prema generalima i braniteljskim udrugama, čime na određeni način zadire u ono što se zove ‘tradicionalno HDZ-ovsko biračko tijelo”.

Kako ističe Olujić, ”s druge strane Plenković na čelu izvršne vlasti pokazuje da ne vodi u dobrom pravcu RH i njegov najbolji korektiv je upravo Milanović”.

Prema njemu, upravo u tome leži razlog sve većih svađa ”između ta dva brda”.

”Ono što se prostire u javnosti, da je Milanović istupao protuustavno, ne odgovara istini. On je vrlo svjestan pozicije u kojoj se nalazi te proučavajući svoju ustavnu poziciju predsjednika države on ima pravo ukazivati na sve slabosti koje uočava u državi. Zato ne vidim u kojem bi slučaju on djelovao protuustavno, dapače, sve što čini u skladu je s Ustavom RH”, objašnjava Olujić.

Zagrebački odvjetnik naglašava kako sve veći skandali koji se povezuju s vladajućom strankom pokazuju ”nemoć Plenkovića u vođenju ne samo države, već i stranke na čijem se čelu nalazi”. Stoga ističe, kako će se u godini izbora ”ponovno miješati političke karte”.

Milanović ima ‘konja za bitku’

Zanimalo nas je i kako odvjetnik komentira da predsjednik RH i premjer Vlade RH još uvijek ne uspijevaju dijalogom naći rješenje za pitanja oko kojih bi upravo prema Ustavu RH morali surađivati. Primjer tome je da Hrvatska još uvijek nije imenovala novog ravnatelja vojno-obavještajne službe (VSOA), pa je na njenom čelu i dalje duboko kompromitiran Ivica Kinder i to u jeku najvećeg ratnog sukoba na tlu Europe od II. svjetskog rata. Ili pak, nesuglasje oko imenovanja veleposlanika RH čiji se epilog očekuje već tri pune godine.

”Naravno da ta svađa nije dobra za cijelu hrvatsku državu, posebice u odnosu na pitanja na kojima bi zajednički trebali postavljati čelne osobe diplomacije. Međutim, i tu Milanović ima ‘konja za bitku’, jer je u nekoliko navrata tražio od Plenkovića da se usuglase oko imenovanja diplomata. Ono što nazirem je protuzakonito djelovanje upravo Plenkovića kada govori da neće nikakve dogovore s Milanoviće. On nema dogovore s Milanovićem već s predsjednikom RH, a predsjednik RH jest Milanović. Prema tome, tu bi trebalo svaku ljutnju i egoizam koji čovjek ima prema drugome suspregnuti, a u interesu Hrvatske države”, ističe Olujić.

Za kraj zanimalo nas je kako komentira izjavu Plenkovića da Milanović ”političkim djelovanjem stalno pokušava rušiti Vladu i napadati vladajuću stranku”.

”U predizbornoj smo godini. Svaku kritika koja dolazi od Milanovića prema Plenkoviću, on će iskoristiti kako bi optužio Milanovića za rušenje Vlade. Pa što da se i sruši Vlada, ako sve drugo u državi funkcionira? Ne vidim mogućnost da Milanović to učini, već je to samo jedna retorička figura koju koristi Plenković u nedostatku argumentacije koju Milanović iznosi u kritici prema premijeru”, zaključio je zagrebački odvjetnik Željko Olujić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button