Domovina

Vidović Krišto Butkoviću: Ako ovo što govorim o Vama nije istina – tužite me!

U četvrtak je održana sjednica Odbora za Ustav na kojoj se raspravljalo o novom potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću i budućem ministru financija Marku Filipoviću.

Za riječ se javila i nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto. Predsjednik odbora Dražen Bošnjaković rekao joj je da budući da nije članica Odbora, da će moći postaviti pitanje tek nakon što to učine svi članovi odbora.

Plenković je pobjegao prije mog najavljenog pitanja’

“Britanski premijer Boris Johnson dao je ostavku zbog toga što nije spriječio protupravno djelovanje svoga djelatnika. U Hrvatskoj predsjedniku Vlade Plenkoviću uhićena su dva ministra – Tolušić i Žalac – po nalogu Europskog tužiteljstva. I on danas predlaže gospodina Butkovića za potpredsjednika Vlade, osobu koja ima dubiozne odnose s dubioznim poduzetnicima koji su po nalogu OLAF-a morali vratiti milijunske iznose europskih sredstava. Gospodin Plenković je pobjegao prije mog najavljenog pitanja, pa ću zato pitati gospodina Butkovića. Gospodine Butkoviću, Vi ste kao gradonačelnik Novog Vinodolskog prodali Josipu Galiću zemljište za 4 milijuna kuna, a on ga je prodao Lidlu za 16 milijuna kuna. To je inače način poslovanja pokojnog Milana Bandića, Slavka Linića, Vojka Obersnela…”, podsjetila je Vidović Krišto.

“Za takva se djela u europskim državama završava u zatvoru. Podsjećam, predstavnik Lidla bio kod vas kao gradonačelnika na sastanku te, kako mi upućeni svjedoci govore, ni sat vremena nakon što je otišao od Vas i napustio Vaš ured – nazvao ga je poduzetnik Galić te mu rekao da ste mu Vi dali telefonski broj te kako će cijeli posao ići preko njega. Vi ste oštetili Novi Vinodolski i građane Novog Vinodolskog za 12 milijuna kuna. Gledajte, ukoliko nije istina ovo što ja govorim, pozivam Vas da me tužite. Nadalje, javno ste hvalili izvjesnog Vanju Špiljka kako je on izvrstan poduzetnik, a istog je tog Špiljka sud u Münchenu okarakterizirao razlogom za ubojstvom Đurekovića“, istaknula je.

“U Vašem ministarskom mandatu velike građevinske pothvate dobile su tvrtke koje nisu hrvatske; nama Pelješki most grade Kinezi, a prugu Dugo Selo-Križevci tvrtka iz izvjesnih Laktaša – to je selo Milorada Dodika u Republici Srpskoj. Da budemo jasni – Hrvatska jest članica Europske unije i mora biti otvorena, među ostalom to je tako i zakonski uređeno, no ministar prometa treba osiguravati i poticati razvoj hrvatske građevinske operative što u ovom slučaju nije tako. Vi to niste ni poticali ni osigurali. Pozivam Vas da redom odgovorite na sva postavljena pitanja i molim Vas da to bude argumentirano”, zaključila je Vidović Krišto.

‘Postavljate neargumentirana pitanja, ali ja Vam argumentirano odgovaram’

“Prvotno, da bih odgovorio argumentirano na Vaša pitanja, Vi ste trebali argumentirano i postaviti ta pitanja. Vi ste, jeste li informirani ili ste to čitali kroz medije, postavili pitanja u maniri postavljanja Vaših pitanja. Nijedni navodi koje ste Vi postavili u Vašim pitanjima nisu ničim potkrijepljeni. Bio sam gradonačelnik Novog Vinodolskog jedanaest godina. Tri sam puta pobijedio na izborima i ponosan sam na sve što sam učinio u tom gradu gdje živim i danas. Novi Vinodolski je daleko bolji nego 2005. kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika”, kazao je.

“Oleg Butković nije ništa prodao Josipu Galiću, nikakvo zemljište. Odlukom Gradskog vijeća Novog Vinodolskog prodana je tvrtka Marina d.o.o. i odluku prodaje te tvrtke, ne zemljišta, donijelo je Gradsko vijeće Novog Vinodolskog, bilo je to 2007. ili 2008., prodaju te tvrtke. Bila je i pozicija i opozicija. Temeljem procjena i procedura prodano je to zemljište. Nikada u svom uredu nisam primio direktora Lidla. To je laž. To je netočno. Ne znam ni tko je bio direktor ni tada, niti danas”, rekao je Butković.

“Nisam rekla direktora, nego predstavnika”, replicirala je Vidović Krišto.

“Ni predstavnika ni direktora nisam primio u ured. Opet kažem, postavljate neargumentirana pitanja, ali ja Vam argumentirano odgovaram. Nikoga nisam oštetio. To su bili politički obračuni prije 15-ak godina kako bi se mene defamiralo, a nikakvo oštećenje proračuna nije dokazano. Da prijateljujem s ljudima koje istražuje OLAF – to nije točno. Josip Galić nije moj prijatelj. Odakle to Vama?” upitao je Butković.

“Nisam rekla da ste prijatelj nego poslovni partneri”, kazuje Vidović Krišto.

“Slušao sam te Vaše bljuvotine, dozvolite da Vam kažem. Vanja Špiljak nije moj prijatelj i nisam s njim u ikakvoj poslovnoj vezi. On je jedan od investitora u Novom Vinodolskom”, kazao je Butković na što ga je Vidović Krišto opomenula jer je u više navrata spominjao kako govori ‘bljuvotine’.

“Hoćete li reagirati što koristi ovakav ne primjeren rječnik?” upitala je Vidović Krišto Dražena Bošnjakovića upalivši mikrofon. Butković se potom ispričao.

“Nije tražio ikakav popust, sve je uredno platio, doprinosi destinaciji, za mene je takav investitor – uredan investitor”, rekao je Butković komentiravši Špiljka.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button