VideoZanimljivosti

(VIDEO) ZNANSTVENICI: KANABIS MOŽE SPRIJEČITI COVID 19

Znanstvenici iz Oregona, SAD, otkrili su da dva spoja pronađena u ovoj biljci mogu zaustaviti virus. Izolirali su dva spoja iz konoplje – kanabigeličnu kiselinu (CBGA) i kanabidiolnu kiselinu (CBDA) – i otkrili da se vežu na protein koronavirusa.

Tako da je lako moguće da sljedeći korak u zaustavljanju Covida 19, budući da se pokazalo da cjepiva ne djeluju, možda neće doći od velikih farmaceutskih tvrtki koje su podbacile, već od skromne biljke. 

Ovaj posljednji proces vezivanja je obično način na koji virus ulazi u ljudska pluća i druge organe.

Ova dva spoja su CBG-a i CBD-a i legalni su i dostupni potrošačima u Sjedinjenim Državama. CBG i CBD ulja i ekstrakti kanabisa obično se koriste za liječenje anksioznosti, poremećaja spavanja, epilepsije i širokog spektra drugih bolesti.

“CBGA i CBDA nisu kontrolirane tvari poput THC-a, psihoaktivnog sastojka marihuane, i imaju dobar sigurnosni profil kod ljudi”, rekao je Richard van Breemen, istraživač u Globalnom centru za inovacije konoplje u Oregonu. Van Breemen je dodao da se ti spojevi “mogu uzimati oralno” i “imaju potencijal spriječiti i liječiti infekciju koronavirusom”.

Van Breemen i njegov tim objavili su svoje istraživanje u časopisu Journal of Nature Products u utorak. Međutim, pred njima je dug put prije nego što liječnici počnu masovno izdavati recepte za ulje konoplje. Iako je studija pokazala da su CBGA i CBDA učinkoviti protiv alfa i beta varijanti koronavirusa, provedena je na ljudskim stanicama u laboratoriju, a ne na stvarnim ljudskim subjektima.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button