Zanimljivosti

Još jedna teorija zavjere se ostvaruje. Covid putovnice se ne ukidaju?

Putovnice za cjepivo, ključne za suzbijanje pandemije, dovele su do brzog napretka digitalne zdravstvene tehnologije. Povjerenik za pravosuđe, Didier Reynders, rekao je u izjavi da su dopustili slobodu kretanja tijekom pandemije: “Bez ovog produljenja riskiramo mnoge različite nacionalne sustave i svu zbrku i prepreke koje bi to izazvalo.”

EU gleda na Digitalni COVID certifikat (EUDCC) kao na uspjeh (za razliku od nas), ali za programere softvera priča je nijansiranija prema Matthewu Combu, doktorandu koji istražuje digitalni identitet na Sveučilištu u Oxfordu. EUDCC, koji je usvojilo 27 država EU-a i 18 drugih zemalja, koristi crtične kodove u certifikatima koji nisu šifrirani, upozorava Comb, što ih čini ranjivim na kibernetički kriminal i zlouporabu.

Potencijalni cilj

Desetljećima koderi nastoje razviti zajednički pristup digitalnom identitetu, koji bi korisnicima omogućio provjeru svog identiteta bez davanja dodatnih osobnih podataka ili čak imena. Potreba za COVID certifikatom pojavila se malo prerano, objašnjava Comb za Healthcare IT News: “Da se to dogodilo dvije ili tri godine kasnije možda bi infrastruktura bila uspostavljena.”

Program certifikata EU-a primjenjuje parove kriptografskih ključeva – nasumične znakove bez posebnog redoslijeda – za digitalno potpisivanje podataka korisnika kako bi se kasnije dokazalo da su podaci autentični. Regionalno tijelo za ovjeravanje certifikat potpisuje privatnim ključem. Za provjeru tih podataka, čitači crtičnog koda koje vidimo u zračnim prijevoznicima i restoranima koriste javni ključ, onaj koji je u javnoj domeni.

Šifriranje – proces potreban za zaštitu informacija ljudi – koristio bi zajednički, javni ključ za šifriranje, a zatim privatni ključ za dešifriranje podataka kako bi bili čitljivi kada je to potrebno. Ali korištenje privatnog ključa u javnoj domeni ne bi imalo smisla jer bi se mogao lako nabaviti ili ukrasti. Kao rezultat toga, crtični kodovi u certifikatima jednostavno nisu šifrirani.

Kako stvari stoje, netko bi mogao ukrasti informacije jednostavno provirujući preko ramena osobe i fotografirajući crtični kod. Ako bi kriminalci hakirali terminal koji se koristio da bi ljudima omogućio ulazak u bar, mogli bi izvući podatke od tisuća kupaca, dobivši pristup imenima, datumima rođenja, statusu cjepiva i lokaciji.

Jedno rješenje bilo bi razviti privremene ključeve koji bi se aktivirali kada bi osoba predstavila svoje vjerodajnice, kaže Comb. Ali u međuvremenu nedostaje infrastruktura za upravljanje potrebnim parovima ključeva. Comb, koji je bio glavni tehnolog u brojnim multinacionalnim kompanijama, nastavlja: “Nikada prije to nismo radili u velikim razmjerima, nemamo infrastrukturu za rukovanje ključevima za šifriranje, u odnosu na digitalni identitet osobe, u distribuiranom okruženju jer nismo postigli dogovor o standardiziranom pristupu za upravljanje uključenim ključevima.”

Uredniji dokaz osobne iskaznice

Određeni zahtjevi EUDCC-a otežali su zaštitu – činjenica da mora raditi izvan mreže isključila je rješenja koja se oslanjaju na sigurne poslužitelje. Stručnjaci za digitalni identitet rade na tehnologiji koja bi koristila blockchain, no ovo je još uvijek u preranoj fazi za implementaciju u COVID certifikate, navodi Comb.

Ipak, kaže: “Napredak digitalnog identiteta definitivno se ubrzao zbog COVID-a.” Certifikati su “jedan od prvih, zasigurno najšire implementiranih vjerodajnica koje smo vidjeli.”

U budućnosti ćemo možda morati pružati manje informacija o sebi kako bismo dokazali tko smo, što će olakšati online poslovanje u državljanstvu, bankarstvu, kupovini i zdravstvu.

EU Komisija, diktatorsko tijelo koje se ne bira, nego postavlja a čija je čelnica korumpirana Ursula von der Leyen, ima najveću moć u Europskoj Uniji. Tako sad ta ista Komisija najavljuje produljenje Covid putovnica (koji istječu u lipnju ove godine) za najmanje godinu dana. Čovjek se stvarno mora zapitati koji je motiv iza ovakvog poteza, jer upravo ovo je ono što teoretičari zavjere govore sve vrijeme.

Certifikat se nikad neće ukinuti nego će se polako pretvarati u digitalni identitet koji će onda ustanoviti „social credit score“ sistem po uzoru na Kinu. U tom sustavu ako se ne slažete sa vlastima oni vam mogu isključiti certifikat i više niste u mogućnosti nikamo ući ili trošiti novac. Prema najnovijim vijestima, čini se da i u EU sve ide upravo u tom smjeru, potpunog porobljavanja od strane tiranske vlasti, i da se samo traži najbolje tehničko rješenje.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
healthcareitnews.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button