DomovinaVideo

UŽIVO Predsjednik Milanović govori o ratu u Ukrajini

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je izložbu “Žene i tehnika-izložba rodno inkluzivne tematike” u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana žena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

”NATO u Gruziji? Tome ću se suprotstaviti”, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon što je obišao izložbu “Žene i tehnika-izložba rodno inkluzivne tematike” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, piše dnevnik.hr

Doduše, rekao je da o NATO-u u Gruziji ništa ne zna, ali ponovio je da će se tome suprotstaviti. Komentirao je i situaciju u BiH i kazao da BiH nije Rusija: ”Pojačana je prisutnost snaga zbog ovoga rata, ali smatram da nema načina da sve to skupa eskalira u oružani sukob u susjednoj državi.

To nije Rusija, Europska unija (EU) time pokazuje nekakvu svoju snagu, pere savjest zbog onoga što se događa u Ukrajini. Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovdje je nešto sasvim drugo, srećom mirnije i benignije. Što se tiče NATO-a u Gruziji, tome ću se suprostaviti, to ne dolazi u obzir”, opetovao je i dodao: Možda sam krivo rekao da EU pere savjest. EU je napravila sve što je mogla, dalje nije išlo”.

Upitan oko BiH i Milorada Dodika kazao je da Europski parlament (EP) ne uvodi nikakve sankcije: ”Zna se kako se uvode, a koje je zakonodavno tijelo. Ne volim hajke, predvode ih kukavice, oni koji, kada zagusti, se sakriju u prvu rupu. Milorad Dodik je predstavnik srpskog naroda, on tamo živi i tamo će ostati. On je sugovornik kojega poznajemo, strahujemo od onih koje ne poznajemo, a koji su dovedeni za ruku. Kao Milorad prije 20 godina. Nekima je on čudovište, a meni je sugovornik. Ja mu neću uvoditi sankcije”.

N anovinarski podsjetnik da Dodik ima ideje o odcjepljenju Republike Srpske, Milanović je odvratio: ”Čujte, imam i ja blesavih ideja, kao i vi. Jedno su ideje, jedno je politička retorika, a drugo ono što je stvarno realno i što se stvarno želi postići onime što se govori. Dok nema nasilja, a nema ga, to je za mene sugovornik. Čak i Vučić je sugovornik u ovakvoj situaciji kada trebaju odlučiti gdje. Podržavaju Rusiju, u redu, srpska posla”.

Što se tiče novoga ministra Ivana Paladina, rekao je da za njega nije čuo i dodao: ”Mislim da će Banija i Zagreb biti u trećem ili četvrtom planu”.

Spomenuo je da Paladina ima pozamašnu imovinu i da je uvijek kad je netko ima tu i pitanje kako ju je stekao.

Kazao je da sigurnosna provjera za ministre nije rješenje. 

Što se tiče sankcija prema ruskim državljanima i tvrtkama, naglasio je da tu treba biti oprezan.

Prošloga tjedna Milanović je osim rata u Ukrajini i stanja u regiji komentirao ovlasti DORH-a kazavši da su prevelike i da će idućih dana reći nešto više na tu temu: ”DORH ima velike ovlasti. U redu. Neograničene ovlasti? Ne dolazi u obzir. To je kao da zapovjednik vojske tenkom ide na kavu. Ljudi bi se smrznuli od straha. Ni ja ne mogu izvesti tenk iz vojarne bez procedure, ali DORH može uhititi koga želi”.

Rad Državnog odvjetništva Milanović je bio komentirao u kontekstu slučaja Darka Horvata, koji je u trenutku uhićenja bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. 

I danas se Milanović osvrnuo na to i rekao da to ne smije biti tako, a za opoziciju je rekao da se ”ponaša subtaktički”: ”Gledaju po Twitteru što piše, kažu da ne misle kao ja, a misle, dobro ja to znam”.

”Korištenje sile treba biti apotekarski”, kazao je govoreći o ovlastima DORH-a.

”Dajte DORH-u tenk, ovaj mali iz Tehničkog muzeja, bit će dosta za početak”, kazao je osvrćući se ironično na ovlasti koje imaju. 

Video prilog predsjednikova obraćanja pogledajte OVDJE

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button