Izbor uredništva

Ukidanje temeljnih ljudskih prava na temelju cijepljenosti se ne smije dozvoliti !

Cijepljenje je jedno od najvećih otkrića medicine, no cjepiva nisu univerzalna rješenja za sve. Kao što vidimo u brojnim zemljama, SARS-CoV-2 se učinkovito širi i među cijepljenima. Sada i “vrhovno UK savjetodavno tijelo SAGE kaže ” upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni su generatori novih virusnih varijanti”. To je posebice izraženo kod mRNA i vektorskih cjepiva, budući da je kod njih varijabilnost između antigena minimalna, što znači da će i imuni odgovor na cjepivo biti vrlo usko usmjeren i varijante koje “bježe” cjepivu se mogu razmjerno lako pojaviti. U tom kontekstu ideja da cijepljenjem štitimo druge naprosto nema biološke logike.

Cijepljenjem se trebaju štititi oni koji imaju visok rizik za teški oblik bolesti , a oni kod kojih je rizik teškog oblika bolesti mali(mlađi od 30 godina) puno će učinkovitije štititi rizične ako prebole COVID-19. U kontaktu sa čitavim živim virusom i svim varijantama koje nastanu zbog njegove nepotpuno točne replikacije, osobe koje prebole COVID-19 razvijaju puno širi imuni odgovor koji je onda puno otporniji na neke buduće nove varijante. To sada jasno vidimo jer se delta varijanta učinkovito širi među cijepljenima, poneki cijepljeni razvijaju i teški oblik bolesti, no kod onih koji su preboljeli COVID-19 čak i prije više od godinu dana to se izgleda ne događa u značajnijem broju. Sada opet imamo situaciju da se virus sve više širi Europom, no kao i prošlog ljeta nema puno teško bolesnih ljudi. U kontekstu pojave novih varijanti, to zapravo nije loša vijest, jer svi oni koji sada prebole sa slabim simptomima će biti brana širenju tih nekih novih varijanti na jesen. Kada sam to rekao prošle godine, neki kolege su se zgražale i govorili su da sam poludio. Nadam se da im je sada jasno da nisam poludio i da je to temeljna evolutivna logika populacijske biologije. Cost/benefit analiza na razini populacije je tu vrlo jasna i ne ide u prilog cijepljenja djece i mladih (ukoliko se ne pojavi neka nova varijanta koja izaziva teži oblik bolesti i kod njih).

Prednost prebolijevanja je širi imunitet koji pruža bolju zaštitu od budućih varijanti i na taj način otežava neke buduće valove epidemije. naveo je Gordan Lauc u svojoj objavi na Facebooku koja je naišla na oštre napade mainstraem medija i ”Covid ideologa” .Nitko od njih nije ponudio kontra argumente već se išlo sa napadima na osobnoj razini

I slučaj Izraela jasno pokazuje da preboljeli imaju jači i širi imunitet od cijepljenih i da cijepljenjem NE štitimo druge .

Naime preko 50% novooboljele populacije u Izraelu je cijepljeno Pfizerovim cjepivom dok je svega 1 % onih koji su preboljeli Covid-19. 

Očito je stvorena covid ideologija koju se ne smije propitivati i gdje se stigmatiziraju oni koji se suprotstave općeprihvaćenom stavu. Cjepivo je svima dostupno i svi koji žele mogu se cijepiti. Cijepljenje mora biti dobrovoljno, a restrikcije osobnih sloboda i kršenju ljudskih prava na temelju cijepljenosti se ne smije dozvoliti .

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button