Domovina

UGLEDNI PROFESOR JURE ZOVKO:ČESTITAM MINISTRICI VLAISAVLJEVIĆ NA HRABROSTI

“Orkestrirani napadi na ministricu kulture Federacije BiH doc. dr. Sanju Vlaisavljević odraz su teškog primitivizma i pomanjkanja kulture u javnom diskursu”, istaknuo je danas na društvenim mrežama ugledni hrvatski profesor Jure Zovko.

Ministrica kulture i športa u Vladi FBiH Sanja Vlaisavljević bila je gošća na N1 TV gdje je gostovala u emisiji koju vodi radikalna bošnjačka novinarka Emela Burdžović. Voditeljica je bila dosta agresivna, upadala u riječ pokušavajući diskreditirati ministricu koja dolazi iz ”hrvatske kvote”. Pitala ju je o ratnim zločinima i dočeku ratnih zločinaca i uglavnom slična pitanja. Smetalo ju je  i to što ministrica koristi riječ šport umjesto sport i niz drugih opaski.

No vrlo vješta ministrica ju je uvukla u svoju priču kako je Sarajevo otjeralo Djeda Božićnjaka a i Djeda Mraza i kako nigdje nema kupiti svinjetine u Sarajevu koje se voli isticati kao europska metropola. Emela je doslovce zamuckivala pred ovim napadom ministrice koja joj je dokazala što je to današnje Sarajevo i kakva atmosfera vlada tu.

Emela je pokušavala progurati da ipak ima negdje što je naravno istina no ministrica je bila uporna u branjenje svojeg stava da nema skoro nigdje a da u svim metropolama Europe naravno ima kupiti svinjetine.

Ministrica Vlaisavljević je vidno izbacila iz takta agresivnu Emelu koja često ,kao i mnogi bošnjački novinari i političari, Sarajevo predstavlja kao ‘građansko’ što je naravno daleko daleko od bilo kakve istine.

Ministrica je također izjavila da osobe poput Tihomira Blaškića, koje su odslužile dugogodišnju zatvorsku kaznu, zavrjeđuju resocijalizaciju u društvo, odnosno da nakon izvršene kazne imaju sva prava biti građani društva.

“Jednom dijelu bošnjačke javnosti, gdje prednjači televizijski voditelj Senad Hadžifejzović, poznati sarajevski napuhanko, takav stav ne odgovara pa traže ministričinu ostavku. Ministrica Sanja Vlaisavljević je zapravo samo ponovila hegelovsku tvrdnju da osuđenik nakon što je odradio svoju zatvorsku kaznu, ima pravo biti građanin jednak drugima, s pravom na poštivanje vlastite osobnosti”. komentirao je profesor Jure Zovko izjave ministrice i napade od radikalnih bošnjačkih novinara.

Sanja Vlaisavljević je, nastavlja profesor Zovko, također poznata po naglašavanju zapostavljenosti Hrvata u BiH, po zagovaranju hrvatskog tv-kanala na televiziji što se u nekim bošnjačkim krugovim tretira kao ustašluk.

“Svi dobronamjerni građani BiH trebali bi podržati ministricu kulture zbog njezine dosljednosti u pogledu borbe za građanska prava Hrvata u BiH. Jednako vrijedi i za građane Republike Hrvatske”, mišljenja je profesor Zovko.

Podsjećamo, radikali s bošnjačke političke i medijske scene podigli su novu hajku na Sanju Vlaisavljević, ministricu kulture i sporta u Vladi FBiH te uglednu sveučilišnu profesoricu, što je rezultiralo velikim brojem prijetnji koje je dobila, podsjeća Dnevnik.ba.

Naime, riječi ministrice Vlaisavljević izrečene u televizijskoj emisiji izvučene su iz konteksta i dano im je novo značenje, koje potpuno radikalizira i mijenja poantu njenog izlaganja. Vlaisavljević je svoj govor temeljila na znanstvenim tekstovima o penologiji, priručnicima za kazneno pravo, studijama s Oxford University Press i drugih relevantnih svjetskih znanstvenih institucija koje se bave tretiranjem ratnih zločinaca nakon odslužene kazne. Pripisuje joj se kako tobože podržava ratne zločince što ona ni u jednom trenutku nije izgovorila tijekom emisije, što se lako može i provjeriti uvidom u „sporne“ rečenice.

Ovo podmetanje, uobičajeno za sarajevsku medijsku scenu, za posljedicu je imalo buđenje najnižih strasti kod značajnog broja građana, gotovo svih sarajevskih portala i ostalih sarajevskih medija. Tako je nakon niza tipično garniranih tekstova ministrica Vlaisavljević počela dobivati prijetnje upućene kako njoj tako i njenoj obitelji.

IZVOR:HRVATSKO NEBO

CRODEX.NET

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button