Zanimljivosti

Kako nam Puhovskog i dalje prodaju kao ”neovisnog intelektualca”

Svjedočio u Titovom režimu protiv Proljećara, lažno svjedočio u Haagu, a Puhovskog nam i dalje prodaju kao neovisnog intelektualca

Nakon što je Puhovski svjedočio u komunističkom totalitarnom režimu Josipa Broza Tita protiv Proljećara, zatim 2009. lažno svjedočio u Haagu na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, na kojoj se inkriminiralo operaciju Oluja kao “zločinački poduhvat“, te ga je sud proglasio nevjerodostojnim svjedokom – Žarka Puhovskog nam neki mediji i dalje prodaju kao neovisnog intelektualca i analitičara, koji u tim gostovanjima pokušava opravdati činjenice koje su o njemu iznesene, te u potpunosti anulira važnost svoga negativnog javnog djelovanja.

‘Najjači argument – laž’

Tako je svojevremeno gostovao na N1 televiziji kod Ilije Jandrića, gdje se požalio na Narod.hr, te iznosio kontroverzne tvrdnje, na koje je reagirao Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava, ističući da su svjedočenja Žarka Puhovskog iz 1972. i u Haagu moralni fijasko.

Puhovski je poznat po tome da mu je laž najjači argument kao i konfabulacija“, naglasio je Čičak.

Podsjetimo, Narod.hr lani je istraživao zašto je osoba koja je svjedočila u montiranim političkim procesima gost i komentator Nove TV.

To što je Narod.hr napravio trebalo je napraviti Hrvatsko novinarsko društvo i svatko tko smatra da mu je stalo do informiranja, a ne do propagande. Netko tko je dokazano iznosio neistine – kako se može predstavljati kao neovisan? Neki ga lijevo-liberalni mediji, poput Jutarnjeg lista, ističu pak kao “jednog od najutjecajnijih hrvatskih intelektualaca”.

Svjedok protiv Proljećara

U siječnju 1972. uhićena je skupina od 10. hrvatskih intelektualaca povezanih s Maticom hrvatskom, što je bio završni udarac Titova komunističkog represivnog aparata u ušutkavanju Hrvatske. Riječ je o studentskim vođama i političarima reformistima u SKH (Miko Tripalo, Savka Dabčević-Kučar…) koji su od 1967., dakle od Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, bili nositelji demokratske misli i državotvorstva – Marku i Vladimiru Veselici, Vladi Gotovcu, Bruni Bušiću, Franji Tuđmanu i drugima. Samo 11. siječnja 1972. režimska milicija lišila je slobode 189, a poslije je provjerila svih 50.000 hrvatskih intelektualaca u Matici, čime je počeo progon – koji je doveo do dugogodišnje hrvatske šutnje i eutanaziranja demokratske Hrvatske koje je potrajalo sve do 1989. godine.

Prvi svjedok na suđenju protiv Proljećara bio je Žarko Puhovski.

Dražen Budiša osuđen je 1972. godine na četiri godine zatvora i četiri godine zabrane javnog djelovanja, Ivan Zvonimir Čičak na tri godine zatvora i tri godine zabrane javnog djelovanja, Ante Paradžik na tri godine zatvora i dvije godine zabrane javnog djelovanja, a Goran Dodig na godinu zatvora.

Milanović podsjetio na prošlost i nadimak ‘druker’

Filozof i politički analitičar, Žarko Puhovski gostujući na N1 ustvrdio je da hrvatski predsjednik Zoran Milanović ima iste argumente kao srpski nacionalisti kojima osporava Haaške presude, a požalio se i na izostanak reakcije kolega nakon što je Narod.hr poslao upite televizijama s pitanjima zašto su njega uzimali kao komentatora.

Požalio se i kako je od hrvatskog predsjednika Milanovića dobio etiketu koja je i sada opticaju.

“Moj grijeh je što sam sudjelovao u montiranom procesu”, jadao se Puhovski jer ga je Milanović optužio da je bio “druker” na suđenju čelnicima studenata u Hrvatskom proljeću.

Podsjećamo Zoran Milanović je za Puhovskog rekao:

“Gospodin Žarko Puhovski, umirovljeni mudroslov, propali političar i, ovo je povod zapisu, ‘analitičar RTL-a’. Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni. O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I. Z. Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda.”

Ali nije problem u Žarku Puhovskom već u medijima i novinarima koji ovakvog čovjeka zovu u emisije i još ga predstavljaju kao ”neovisnog analitičara”. Žarko Puhovski je dokaz zašto je Hrvatskoj potrebna lustracija!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button