Domovina

Tomaševićeva zamjenica najavila da će Zagrepčani financirati pobačaje i zabraniti liječnicima priziv savjesti kod pobačaja?

Danijela Donelec, kandidatkinja za dogradonačelnicu Zagreba ekstremno lijeve koalicije na čelu sa strankom Možemo, gostovala je na N1 gdje govorila o programu platforme, a voditelj postavio i pitanja glede pobačaja i transseksualaca.

Dolenec je na ta pitanja djelomično odgovorila ili odbila odgovoriti što misli raditi s bolnicom Sv. Duh, koja je u vlasništvu Grada Zagreba, ali je otkrila kako smatra da se pobačaj na zahtjev treba financirati novcem poreznih obveznika u gradu Zagrebu.

Također je iznijela stajalište koje je vrijedilo u komunističkoj Jugoslaviji, a tiče se priziva savjesti, da liječnici koji se zalažu za zaštitu života od začeća ne smiju specijalizirati ginekologiju.

U nastavku prenosimo dio razgovora:

Voditelj: U svom programu obećajete dostupne i sigurne pobačaje u bolnicama u vlasništvu grada. Bolnica u vlasništvu Grada je Sveti Duh gdje se svih 20 ginekologa poziva na priziv savjesti. Kako planirate to riješiti?

Dolenec: Pa dobro evo, mislim, žao mi je da sad idemo sve, kako bi rekla, u one teme koje bi sada i odgovarale našem protivničkom kampu.

Voditelj: Pa to stoji u vašem programu.

Dolenec: Da, da, je, stoji apsolutno zato što su nam ženska reproduktivna prava izuzetno važna i čini se da u Hrvatskoj zapravo proteklih godina smanjen pristup tom pravu na način da pobačaj nije besplatan, a onda dodatno i kroz tu praksu priziva savjesti. Više puta smo u parlamentarnoj kampanji naglašavali da smatramo da se priziv savjesti treba iskazivati kod izbora specijalizacije.

Voditelj: Ali Sveti Duh je u vlasništvu Grada.

Dolenec: Pa ja sad ne mogu reći točne korake koji su potrebni da se to provede samo je to nešto što svakako naš prioritet.

Voditelj: Hoćete li zaposliti ginekologa koji će biti spreman to obavljati ili kako to mislite riješiti?

Dolenec: Možemo zaposliti. Naravno da moramo to provesti kroz Upravno vijeće bolnice i vidjeti koji su koraci da se to adresira. Mislim da kao Grad možemo staviti kao važno pitanje na dnevni red te bolnice i vidjeti koja su rješenja.

Voditelj: Imamo pitanje gledatelja na srodnu temu pa ću ga postaviti sada. Smatrate li da se “transžene” koje su rođene kao muškarci trebaju u sportu natjecati “ravnopravno” sa ženama. Nije pitanje baš za lokalnu politiku, ali evo, neki stav vaš?

Dolenec: Pa da, nije. Mislim, ne znam stvarno, ja… Ne znam sad da li tu mogu dati neki advekatan odgovor..

Voditelj: Niste o tome razmišljali?

Dolenec: Mislim zato što, čini mi se da je to isto jedna vrsta pitanja koja nas sad žele uvesti u neku vrstu rasprave koju mislim da bi bilo bolje da izbjegnemo.

Gostovanje možete pogledati u cijelosti:

Dolenec je i 2017. godine bila kandidatkinja za dogradonačelnicu Zagreba, ali stranke Zagreb je naš. Izvanredna je profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te dugogodišnja aktivistica.

Dolenec je bila jedna od ključnih ljudi kontroverzne udruge Institut za političku ekologiju (IPE) čiji je glavni suosnivač Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika koalicije Možemo.

Dok je Tomašević bio član Upravnog odbora, Dolenec je bila predsjednica IPE-a. Podsjetimo, ta se udruga našla u fokusu javnosti tijekom izborne kampanje, budući da je Domovinski pokret podnio prekršajnu prijavu protiv Možemo zbog načina i izvora financiranja njihovih političkih aktivnosti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button