Domovina

TKO SE TREBA SRAMITI ZBOG MIRELE ČAVAJDE!?

“Mnogi se trebaju sramiti svoje uloge u slučaju Mirele Čavajde! Možda ponajviše baš oni koji su gospođu Čavajdu, pod krinkom zaštite njenih prava, instrumentalizirali za ostvarenje vlastitih interesa te ju tako dodatno viktimizirali. Ne ponovilo se!” – napisao je na svom Facebook profilu zagrebački gradski zastupnik, liječnik ginekolog i nekadašnji predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža nakon što se održao kontroverzni prosvjed pod nazivom “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!” u nekoliko hrvatskih gradova.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Danas čak i ispodprosječno informirana osoba u Hrvatskoj zna gotovo sve o teškoj životnoj situaciji trudnice Mirele Čavajde.

Bol, strah, uznemirenost, tuga, zbunjenost, nepovjerenje, izgubljenost… sve se to u trenu utkalo u život trudnice koja je, poput velike većine žena na početku trudnoće, razmišljala isključivo o sretnom i ispunjenom majčinstvu.

Težinu neizvjesnosti ishoda trudnoće opterećene ozbiljnom malformacijom čeda dodatno je otežalo besramno političko i aktivističko parazitiranje na životnoj tragediji mlade žene i njene obitelji.

Glasne, isključive i agresivne društvene skupine, formalizirane u razne udruge koje tobože štite ljudska prava i interese žena, iskoristile su i ovu nesreću kako bi dodatno antagonizirale društvo, ne libeći se pri tome teško optuživati neistomišljenike i pozivati ih zbog „pogrešnih“ uvjerenja.

Oštrica njihovih kritika usmjerena je čak i prema struci koja je trebala u ovom sveopćem ludilu, zadržati mirnoću i razboritost objektivnog prosuđivanja težine i perspektive zdravstvenog stanja nerođenog djeteta.

Osobna ljudska tragedija smišljeno i perfidno je postala “opće dobro” svedeno na zalaganje za pravo na pobačaj i protivljenje pravu na priziv savjesti te tako dodatno razdijelila i udaljila ionako polarizirano društvo.

“Slučaj Čavajda” pokazao je svu institucionalnu slabost i ranjivost hrvatskog društva.

Manjkavost i nejasnoća pravnog okvira koji se u praksi očituje nemogućnošću ostvarivanja zakonom zagarantiranih prava.

Popriličnu pogubljenost ministra zdravstva koji nebuloznim izjavama, sitnim lažima i otkrivanjem povjerljivih osobnih podataka trudnice poziva na izvaninstitucionalno rješavanje problema.

Histeričnost takozvanog civilnog društva, koje iskorištava ljudske tragedije za ostvarenje svojih parcijalnih, političkih i aktivističkih ciljeva.

Nezainteresiranost strukovnih, stručnih i sindikalnih liječničkih organizacija i udruga: Hrvatskog liječničkog zbora, Komore, Sindikata, Perinatološkog društva, Društva ginekologa i porodničara, HUBOL-a, koje šutke, bez primjerene reakcije promatraju brutalno dehumaniziranje svojih članova uključenih u zdravstvenu skrb trudnice.

Ovakvo bezobzirno višestruko javno “silovanje” stvorilo je ozračje posve nezrelog i krajnje antagoniziranog društva nesposobnog za suočavanje s problemima suvremenog društva.

Mnogi se trebaju sramiti svoje uloge u slučaju Mirele Čavajde!

Možda ponajviše baš oni koji su gospođu Čavajdu, po krinkom zaštite njenih prava, instrumentalizirali za ostvarenje vlastitih interesa te ju tako dodatno viktimizirali.

Ne ponovilo se!

Podsjetimo, nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid šestomjesečnog nerođenog Grge Čavajde, udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna prikupile su novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Zaklada Solidarna prikupila je sredstva usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u ovako visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe u Sloveniji. Mirela Čavajda izašla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to ‘obavi u Sloveniji’.

Ubrzo su kontroverzni skupovi u znak potpore Mireli Čavajdi održani u četvrtak u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Organizirali su ga udruga Roda, Cesi, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

U moru neukusnih i radikalnih transparenata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu našli su se i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga (SDSS), saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zagrebački gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac, te SDP-ovac Ranko Ostojić.

Organizatori su rekli da su se okupili u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom i drugim ženama. Gospođa Čavajda, kako smo pisali, nosi dijete koje ima tumor, a liječnici ne mogu utvrditi je li maligni ili benigni. Ona se odlučila za zahvat feticid, usmrćivanje djeteta, te je njezina odvjetnica u četvrtak rekla da će otići u Sloveniju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Trpimir Goluža
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button