Domovina

Što se događa? Kako je kancereogeni pesticid zabranjen u EU dospio u sladolede i jogurte u hrvatskim supermarketima?

Ne pamti se kada je u tako kratkom roku bilo povučeno toliko prehrambenih proizvoda iz prodaje zbog opasnih pesticida u njima. Od petka naovamo iz prodaje je povučeno desetak artikala, od krekera i keksa do jogurta i više vrsta sladoleda nekoliko proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede opozive tih proizvoda objašnjava prisutnošću pesticida etilen oksida u njima. Taj se pesticid često koristi u proizvodnji, ali više nije u skladu s uredbom Europske komisije.

‘Nedopustivo je da se u hrani nalaze pesticidi’

Zbog masovnog povlačenja hrane iz hrvatskih trgovina predsjednica potrošačke udruge iz Karlovca Marina Novaković Matanić inicirala je hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede koji će biti održan u ponedjeljak. Za RTL Danas kazala je kako će na sastanku postaviti pitanje otkud se sporni pesticid pojavio u hrani.

“Znamo da je nedavno zabranjen u cijeloj Europskoj uniji, ali želimo da Hrvatska ide stopama Španjolske koja je tražila da se u cijeloj Uniji takve tvari ne nađu u hrani. Mislim da je nedopustivo da se u hrani nalaze pesticidi”, kazala je Novaković Matanić.

Ona ističe da je sporni pesticid prije nekoliko mjeseci pronađen u krumpiru i u krastavcima, a sada i u mliječnim proizvodima.

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator.

Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva. Etilen oksida praktički nema u masovnom optjecaju.

Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.

Dok se u kemijskoj industriji redovno koristi, etilen oksid zabranjen je u prehrambenoj industriji u Europi. Godinama su ga koristili kao pesticid u poljoprivredi, obično za čišćenje silosa od parazita, ali zbog toksičnosti je zabranjen.

Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza opozvao proizvode

Roba pred istekom roka se prepakirava i opet prodaje?

Na pitanje rješava li se netko zaliha na taj način, kazala je kako bi to trebala utvrditi kontrola.

“Možda su se htjeli riješiti na taj način, ali sada ih svakako moraju povući. U nekim bi zemljama nastala velika šteta samim tvrtkama i sigurno ćemo zatražiti na sastanku u Ministarstvu velike kazne za ovakve stvari koje se događaju”, najavila je Novakvić Matanić.

Kazala je da će na sastanku razgovarati o tri teme: većoj kontroli hrane, naročito one uvozne; većoj kontroli trgovačkih centara i kontroli tržnica.

“Imamo informacije zaposlenika (trgovačkih centara) da se roba koja je pri isteku roka prepakirava i opet stavlja u prodaju. Mislimo da je to nedopustivo”, poručila je.

Stigla nam i konjetina koja se prodaje kao teletina

Prije nekoliko dana otkrivena je i pošiljka konjetine koja se prodavala kao teletina.

“Nama koji zastupamo interese je nevjerojatno da su takve stvari prošle ispod radara, od carinske uprave do veterinarske kontrole. To govori da kontrole moraju biti strože i veće”, poručila je.

Na koncu, upitana je i možemo li biti sigurni da je hrana koju kupujemo na tržnicama i u OPG-ovima zdrava.

“Nikad ne možemo biti sto posto sigurni. Mogu pohvaliti određene gradove poput Karlovca gdje je tržnica krenula s certificiranjem određenih OPG-ova. Mislim da je to dobar smjer. S druge strane, znamo da osim s OPG-ova hrana dolazi i sa zelene tržnice, ali i iz drugih dijelova Europe i svijeta. Mislimo da tu treba biti kontrole”, zaključila je u razgovoru za RTL Novaković Matanić iz karlovačke udruge potrošača.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button