Domovina

Pulmolog Srića: Za mlađe i zdrave cijepljenje trenutno nije preporučljivo

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije ovaj tjedan rekao je da se kraj pandemije covida-19 svakako nazire, ali da nije tako blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao tjedan ranije. Broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada. O situaciji u Hrvatskoj u Novom danu na N1 razgovarali su ,po ne znam koji put, s najpoznatijim pulmologom u Hrvata Sašom Srićom.

Iako uopće nije epidemiolog, Srića je od početka pandemije zagovarao čvrste restrikcijske stavove, te redovito daje izjave u medijima o borbi protiv koronavirusa i u toj borbi se čak sukobio i sa predsjednikom Milanovićem koji ga je prozvao lupetalom. Neke od njegovih mnogih spornih i promašenih izjava izdvojio je portal Infodemija i možete ih pročitati ovdje. Iako je velika većina njegovih izjava bila potpuno promašena , mediji ga svako malo guraju u prvi plan kako bi nam tumačio sve strahote koronavirusa a u Novom danu Srića se osvrnuo i na današnji prosvjed mladih liječnika.

“Naravno da su se problemi nagomilali, nije to došlo preko noći, skuplja se već godinama. Imamo sitauciju koja je očito u ovom trenu eskalirala. Mogu shvatiti zabrinutost, uvijek dajem potporu mladim liječnicima. Ali svi trebaju sjesti za stol”, rekao je Srića koji smatra da se stvari mogu riješiti jedino dijalogom.

“Vjerujem da će glas razuma prevladati i da će isto tako doći do komunikacije mojih kolega i ministra koji će sjesti i vjerujem da sve to skupa vodi prema zdravstvenoj reformi koja nam svakako treba”, dodao je.

Kada je u pitanju koronavirus, nevjeroajtno je da je nekada glavni zastrašitelj Srića kazao da možemo biti optimistični s obzirom na brojke, ali i dalje oprezni s izjavama.

“Složio bih se sa šefom WHO-a koji pokušava naglasiti da idemo u pravcu smirivanja,  ali ”lijepo” se izrazio – budimo maratonci, ali nemojmo proglasiti kraj dok nismo prošli onu crvenu liniji. Moramo biti oprezni”, rekao je Srića.

Što donosi jesen?

“Zasigurno dolazi jesenski period kada su respiratorne infekcije izraženije, ljudi više borave u zatvorenim prostorima i možemo očekivati taj jedan val eksplozije virusnih infekcija. Što se gripe tiče, pratimo južnu polutku, Australija je imala povećanu incidenciju gripe pa u tom smislu i dalje preporučamo građanima da se cijepe i protiv covida i protiv gripe i da jačaju svoj imunitet i da se štite koliko mogu”, rekao je Srića.

Zasad su sugestije, kaže Srića, da se cijepi starija populacija, stariji od 60, imunokompromitirani i naravno, zdravstveni djelatnici. “Za mlađe i zdrave cijepljenje trenutno nije preporučljivo.” Iako mi već dvije godine ovo tvrdimo( pa smo često bili na udaru ”ministarstva istine”) ova izjava je za nas šokantna s obzirom da je u svim dosadašnjim izjavama Srića bio najveći promotor cijepljenja pa čak i cijepljenja djece.

Ipak Srića je upozorio i na postcovid. “To je izazov i za sadašnjost i za budućnost. Probleme znaju imati i pacijenti koji za vrijeme akutne bolesti nisu imali tešku kliničku sliku. Covid je bolest koja obuhvaća sve organske sustave. Svakog pacijenta treba pratiti izolirano i na različit način”, rekao je Srića.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button