Izbor uredništva

Slaven Raguž – ‘Otiš’o si Zorane, ostala je tuga’

Osim marketinško promotivnog učinka, posjet Zorana Milanovića neće polučiti apsolutno ništa. Milanović nije napravio ništa što bi izlazilo van nekih okvira onoga što bi se i očekivalo od Predsjednika Hrvatske. Stao iza svog naroda, iznosivši argumentirano i jasno istinu, nazvavši stvari pravim imenom, piše Slaven Raguž, predsjednik HRS-a .

Drugo je to što smo mi navikli na bruxellesko podaničko ulizivačku HDZ-ovu politiku kada su Hrvati BiH u pitanju, pa nam imponira kada netko nedvosmisleno stvari nazove pravim imenom, umjesto da nas tretira monetom za EU potkusurivanje. No, osim izrečenog od strane Milanovića koje će ostati zapisano i kmečanja, plača i škrguta zuba iz Sarajeva na to, koji će biti drugi učinci njegove posjete? Nema ih, niti će ih biti. Kao što je sam Milanović rekao, on samo naziva stvari pravim imenom, na političkom vodstvu Hrvata u BiH je da se dogovara.

Jeste li ikada čuli od bilo koga iz redova hrvatskog političkog vodstva Hrvata makar minimum retorike Zorana Milanovića?

Ne da niste čuli, nego, dapače, oni se ponašaju sasvim suprotno od onoga što je on izjavljivao. Primjerice, Milanovićev stav o Cristianu Schmidtu i međunarodnoj zajednici je dijametralno suprotan od službenog stava HNS-a i Dragana Čovića. Pa i stav oko Doma naroda razlikuje se od prijedloga koje promoviraju zadnjih dana „hrvatski pregovarači“ kao kompromis.

Poanta je nešto sasvim drugo. Stavovi Zorana Milanovića su stavovi osobe koja je stekla minimum znanja o političko društvenim odnosima u BiH. Realan pogled na stanje stvari, stav i mišljenje kakvo bi trebalo biti kod svakog objektivnog promatrača zbivanja u BiH. Pravo je pitanje zašto je Zoran Milanović izuzetak?

Odgovor se mora tražiti u činjenici da je Hrvatima u BiH daleko veći prioritet financijsko kadrovska politika, od one vanjske. Vanjska politika je u potpunosti prepuštena „muslimanskom bratstvu“. Sam Milanović je u više navrata priznao kako je vanjska politika BiH igrica u rukama kojekakvih međunarodnih činovničića, a da veliki igrači pojma nemaju o tome što se događa u BiH.

Mislite li da će se nešto promijeniti nakon Milanovićevog odlaska iz BiH? Neće, jer će službenoj politici Hrvata i dalje ostati kadrovsko-financijska politika prioritet od one vanjske. Sve je podređeno i ostati će podređeno tome gdje štogod ušićariti i gdje se umetnuti.

Neće nama tisuću Zorana Milanovića pomoći, ako mi sami sebe ne prosvijetlimo i ono što Milanović izjavljuje ne postane službeno načelo hrvatske politike u BiH. Ne može se boriti protiv majorizacije, a molit Boga da ista vlada stoljećima, jer bez nje smo nitko i ništa. Neće nama pomoći niti jedan Zoran Milanović, kamoli tisuću njih, jer uvijek, pa i sada kada je on jedan od najjačih aktera hrvatskog pitanja u BiH, imam ogroman upitnik iskrenosti namjera iznad glave kada je on u pitanju.

Ne sjećam se da sam čuo ovakvu razinu retorike za ere Milanovića premijera. Uostalom, dovoljno mi je vidjeti s njim Orsata Miljenića na turneji po BiH, savjetnika mu, jednog od onih koji je pomagao Anti Nobilu u falsificiranju dokumentacije, za potrebe Tužiteljstva u Haagu. No, o tome drugom prigodom.

Poslušat ću jednog kolegu kojem sam o tome detaljno govorio ovih dana. Govorim ja njemu, sve Milanović izvrsno govori, ali ne vjerujem ja Danajcima ni kad darove nose. Kaže on meni, pusti me sad da uživam, poslije mi govori šta hoćeš, komentirao je Slaven Raguž.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button