Domovina

Skandalozna izjava Dalije Orešković: ‘Maknite ih s trgova i zabranite im takva okupljanja’

Pitanje molitelja, koji se svake prve subote u mjesecu, okupljaju na gradskim trgovima, danas je bilo i u raspravi u Saboru o Izvještajz o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu.

Ono što je zaprepastilo javnost je skandalozna i totalitarna izjava saborske zastupnice Dalije Orešković koja bi zabranila ljudima mirno okupljanje na trgovima jer se ne slaže sa njihovim stavovima!

“Iluzorno je raspravljati o novim direktivama sve dok se ‘klečavce’ ne ukloni s naših trgova i ne zabrane im takva okupljanja“, rekla je Dalija Orešković (DOSIP), prozivajući državu da je zakazala.

“Ako je ustavno načelo ravnopravnost žena i muškaraca, onda je neprihvatljivo da netko moli da žene budu podređene duhovnom autoritetu“, rekla je Dalija Orešković.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić odgovorila joj je da njen Ured ne može reagirati dok ne dođe do poziva na mržnju i nasilje.

“Vi, koji pozivate na toleranciju, budite tolerantni prema onima koji imaju drugačije stavove“, poručila je oporbenim kolegicama DP-ova Ivana Mujkić, navodeći da molitelji nikoga ne tjeraju da kleči s njima.

“Svatko”, rekla je, “ima svoja uvjerenja, netko je vjernik, netko nije, vjernici mole za različite nakane, no tko je taj tko smije propitivati ispravnost nečije molitvene nakane”, upitala je Mujkić.

Na tvrdnju Arsena Bauka (SDP) kako bi se trebala pridružiti prosvjedu protiv molitelja, a ne samo slati priopćenje, Ljubičić je rekla da njen Ured, kao neovisna institucija, ne sudjeluje u javnim prosvjedima, već to prepušta organizacijama civilnog društva.

Mostovim zastupnicima zasmetao je pravobraniteljičin stav o položaju transrodnih osoba u sportu.

Pravobraniteljica kaže da o tome ”nema svoj stav, nego ga čeka na temelju stava međunarodnih organizacija.”

“To je skandalozno, mislio sam da je vaš stav u vezi sa zdravom pameti i biologijom”, rekao joj je Nikola Grmoja, dodavši da nitko ne podržava da se muškarci, koji se izjašnjavaju kao žene, natječu u sportu sa ženama.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button