Domovina

SHKM vs. Kumrovec i Trnjanski kresovi

Hina ni slova o tisućama mladih u Gospiću: umjesto SHKM-a Trnjanski kresovi i Kumrovec.

Svečana misa koja je u subotu, 4. svibnja, okupila u Gospiću više od 10.000 mladih na stadionu Balinovac bila je vrhunac 12. susreta hrvatske katoličke mladeži. Predvodio ju je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, pročitana je i poruka Svetoga Oca te na samom kraju objavljeno ime tko će biti domaćin idućeg SHKM-a.

Tisuće mladih koji slave Boga nisu zanimljivi većini hrvatskih medija. Ili to ne bi trebali biti. Detaljnije su o tome izvještavali katolički i manji lokalni mediji, dok se u mainstreamu teško išta može naći osim priloga na televizijama HRT-a, RTL-a, Nove…

Mjesta za SHKM nije našla ni Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina), koja svoje vijesti distribuira mnogim pretplatnicima. Na svom fotoservisu (FaH) Hina nema nijednu fotografiju posvećenu susretu.

S druge strane, u galeriji na izbor ima fotografija s Trnjanskih kresova kojim se obilježava “oslobođenje Zagreba” i na kojem se okupljaju ljevičari, komunisti i jugonostalgičari. Nije Hina propustila obilježiti bogatom galeriju ni 44. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

Ono što je još (tragi)komičnije je da, kada u tražilicu na Hinu upišete “susret hrvatske katoličke mladeži” izbaci upravo fotografije s Titove godišnjice.

Nije ovo prvi put da Hina ignorira susret na koji pristižu hrvatski katolici iz cijeloga svijeta. Isto je bilo i nakon susreta u Vukovaru 2017. koji je trajao dva dana, a Hina ni o jednom danu nije objavila niti jedinu fotografiju.

Što je Hina?

Hina je, podsjetimo, novinska agencija utemeljena Zakonom o Hini 26. srpnja 1990. Hrvatski sabor je 2001. prihvatio novi Zakon o Hini kojim je preustrojena iz državne u samostalnu javnu ustanovu i neovisni javni medij. Zakon o Hini jamči uređivačku, upravljačku i ekonomsko-financijsku samostalnost Hine.

Po Zakonu bi Hina trebala djelovati po načelima neovisnoga, nepristranog i profesionalnoga novinsko-agencijskog izvještavanja i ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija. Hina ne smije, faktički ili pravno, doći pod vlasničku ili drugu interesnu kontrolu neke ideološke, političke ili ekonomske skupine.

Cijeli tekst možete pročitati na narod.hr.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button