Zanimljivosti

Reakcija na skandaloznu reklamu: A što bi bilo da muškarac tavom udari ženu?!

U TV eteru ovih se dana vrti reklama za KIA automobile u kojoj žena muža zatuče tavom. Sve to prikazano je kroz prizmu simpatičnosti, na što je reagirala Udruga za ravnopravno roditeljstvo. Pitaju se: Kako bi reagirali da u spotu muškarac udari ženu tavom u glavu?!

Udruga je 22. veljače uputila službeni dopis Agenciji za elektroničke medije, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, Pučkoj pravobraniteljici, kompaniji koja je reklamirala nasilje i medijima.

”Apsolutno neprihvatljivo”

”Ovim putem Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo (dalje: HURR) želi izraziti svoje reagiranje i nezadovoljstvo činjenicom da se u elektroničkim medijima trenutno emitira reklami spot kompanije KIA CORPORATION u svrhu reklamiranja jednog od proizvoda te kompanije u kojem se propagira (obiteljsko) nasilje nad muškarcima kroz očitu prizmu „simpatičnosti“ što je apsolutno neprihvatljivo.

Naime, u predmetnom televizijskom reklamom spotu koji se emitira u tzv. prime time (spot je viđen na HTV-u) reklame za proizvod „KIA Sportage“ prikazuje se „idiličan“ obiteljski odnos očito muškarca i žene tj. bračnih drugova koji gledaju obiteljske slike, slike vjenčanja, da bi u jednom trenu muškarac „čeznutljivo gledajući kroz prozor“ u svoj model KIA Sportage bio izudaran tavom od strane žene a posljedice toga su vidljive u sljedećem kadru u kojem je glava tog muškarca obavijena zavojima oko glave naglašavajući da je očito ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav primjer reklamiranja očito kroz prizmu „simpatičnosti“ kako eto muškarac čeznutljivo gleda svoj automobil kojeg (tako se sugerira u spotu)„ očito voli“ više od supruge bude potom izudaran tavom po glavi od strane supruge sa posljedicama zavoja oko glave sugerirajući ozljede je, očito neprimjereno pozivanje i javno prikazivanje nasilja i to obiteljskog (obzirom da su muškarac i žena u tom spotu označeni kao supružnici) što smatramo neprimjerenim u bilo kojem smislu te povredom ljudskog dostojanstva.

Što bi bilo da muškarac u reklami tuče ženu?!

Uvjereni smo da se radi o zamjeni uloga, tj da je to muškarac u spotu „tuče ženu“ da bi vjerojatno sve ženske udruge „skočile“ sa javnim priopćenjem i osudom takvog spota navodeći da se radi upravo o reklamiranju nasilja nad ženama što je također neprihvatljivo.

U ovom obrnutom pokušaju „simpatiziranja“ ovakvog nasilja u reklamom spotu u kojem je muškarac prikazan kao žrtva nasilja, a žena nasilnik, uvjereni smo kako se događa identičan scenarij i da to nije niti simpatično niti humoristično te da isto promovira nasilje u reklame svrhe bez obzira o kojem rodu nasilnika i žrtve se radi.

U skladu s navedenim tražimo da HITNO u skladu sa svim ovlastima reagirate prema kompaniji koja je financirala izradu takvog spota u reklamne svrhe kao i prema svim medijima u cilju zabrane nastavka ove medijske kampanje te kompanije u svrhu reklamiranja tog proizvoda putem takvog neprimjerenog spota u kojem se reklamira nasilje kao neprimjerenom sadržaju.

Jednako tako, tražimo da se kompanija KIA CORPORATION javno ispriča za takav oblik reklamiranja putem nasilja. “, stoji u dopisu udruge.

Udruga je kasnije izvijestila kako je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poslala preporuku navedenom proizvođaču automobila da povuče reklamu.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button