Domovina

Razotkrivanje laži i manipulacija Faktografa

Već dugo pišemo o Faktografu kao je jednoj od najtoksičnijih i najopasnijih pojava u hrvatskom društvu.Oni određuju što je ispravno a što ne, što je istina a što laž, što se može a što ne objaviti.

Sve je više pojedinaca i stranica kojima Faktograf sa svojim izuzetno pristranim tumačenjima smanjuje doseg na najvećoj društvenoj mreži te time indirektno vrši cenzuru . Najnovija u nizu je stranica Sapere Aude koja je nakon toga kao možda nitko do sada u potpunosti argumentima i činjenicama razotkrio način djelovanja tzv. ministarstva istine. Njihov tekst u cijelosti donosimo u nastavku:

”Probleme tzv. fact-checkera pomnije smo opisali u https://sapereaudecro.blogspot.com/…/sloboda-govora-tko…, gdje smo između ostalog analizirali to pogrešno uvjerenje na temelju kojeg je fenomen fact-checkera penetrirao u naše društvo, koje kaže da je iznošenje “samo činjenica” (Faktografov slogan) moguće, odnosno da je iznesene činjenice moguće potpuno ogoliti od ljudskog vrijednosnog suda, te da su potrebni mehanizmi i institucije koji će takve gole činjenice prezentirati javnosti i istovremeno zabraniti one “pogrešne”. Takvo je viđenje pogrešno iz niza razloga, jedan od kojih je iskazan filozofskim problemom beskonačnog broja činjenica koji sugerira da svakom artikuliranju činjenica nužno prethodi izbor onih činjenica koje osoba koja ih iznosi smatra dovoljno vrijednima da bi ih artikulirala.

Drugim riječima, svaka je gola činjenica obojana našim vrednovanjem kojim smo ju iz beskonačnosti drugih činjenica u danom trenutku izdvojili kao najvrjedniju. Iz toga pak slijedi da u svakom iznošenju činjenice možemo vidjeti barem naznake vrijednosnog sustava/svjetonazora osobe koja ju iznosi. Radikalni dokaz toga u praksi, s obzirom na to da se radi o skupini koja je direktno ovisna o financiranju duboko ideološki obojanih organizacija (https://faktograf.hr/o-nama/), pronalazimo u primjeru Faktografa.

Jučerašnji je dan bio podosta aktivan za glavnog hrvatskog cenzurista; objavili su 3 članka, iz kojih možemo izvući 3 kategorije poigravanja “činjenicama”;

I) kombinaciju manipulacije i laži,

II) direktnu laž

III) manipulaciju.

Prvi članak (https://faktograf.hr/…/cjepivo-visak-smrtnosti…/…) govori da “nema dokaza” koji bi opravdali povezivanje sve prevalentnijeg viška smrtnosti s covid cjepivima. Jačinu urušavanja covid ideologije možemo pratiti prema proporcionalno češćim tekstovima fact-checkera o **manjku dokaza za x** umjesto o **dokazima za y** (npr. dokazima koji u praksi pokazuju efektivnost cjepiva u sprečavanju širenja virusa, u zaštiti od težih oblika bolesti, itd.). Drugim riječima, kako bi ignorirali slona u sobi, odnosno činjenicu da cjepivo ne radi ništa od onoga što su tvrdili da će raditi, fact-checkeri bacaju dimne bombe o navodnom manjku dokaza za neefektivnost, prešućujući pritom da teret dokaza nije na nama da dokažemo da nešto nije efektivno, već na njima da konačno, nakon više od godinu dana praktičnih rezultata, objasne zašto smo bili prisiljeni prolaziti kroz agresivnu propagandu nezapamćenu u modernoj demokraciji, kroz ucjene, segregacije i monstruozno udaranje na naša temeljna prava, a da nitko od krojitelja tih odluka nije postavio okvire kojima možemo pratiti njihovu svrsishodnost (npr. obdukcije preminulih ili, kao minimum minimuma, usvajanje jednoznačne službene metodologije kojom se preminuli svrstavaju u preminule od covida: https://sapereaudecro.blogspot.com/2022/08/vazno.html).

Dapače, osim krajnje manipulativnih i potkapacitiranih HZJZ-ovih izvješća (https://sapereaudecro.blogspot.com/…/javni-upit-za-hzjz…), do danas u RH nemamo nikakve službene podatke o tome što smo masovnim covid cijepljenjem dobili, što smo izgubili (budući da su službeni brojevi temeljito sakriveni, u kontekstu gubitaka se možemo samo osloniti na anegdotalno iskustvo koje kaže da je naslovnica sa sintagmom “iznenada preminuo” mnogo više nego ranije), a bome niti što se cijepljenjem slijepim na dob, zdravstveno stanje, osobni izbor pojedinca i potencijalne nuspojave uopće htjelo postići.

Podsjećamo da je Pfizer nedavno priznao da se nikakva testiranja na to sprečava li cjepivo širenje virusa nisu napravila, a upravo na toj tezi su mnogi bazirali svoje ucjene na cijepljenje .

Osim te manipulacije izvrtanja tereta dokaza, u istom članku nailazimo i na blatantnu laž, koja, kroz papagajsko ponavljanje ideoloških mantri s početka 2021., kaže da covid “posebice ubija necijepljene”. Točnije, Faktograf je tu izjavu prenio od britanskih medija, lukavo prešućujući izvor na kojem su ju dotični mediji bazirali, jer je, kao što smo kroz zadnje 3 godine naučili, u ideološkim očima nemoguće da netko s podobne strane bude u krivu – u krivu su samo rubni portali, antivakseri, rusofili i ostali moderni krivovjernici.

RH je trenutno procijepljena nešto više od 50%, a 60% covid hospitalizacija i 65% pacijenata na respiratoru čine cijepljeni. Također, prema teško razumljivim HZJZ-ovim podacima, većinu preminulih kroz zadnjih godinu dana čine cijepljeni (https://www.hzjz.hr/aktualnosti/covid-19-izvjesce-hzjz-a/). Ostaje, stoga, nejasno kako, osim ideološkom poslušnošću, objasniti da se ta netočna mantra kontinuirano ponavlja u javnom prostoru (https://sapereaudecro.blogspot.com/…/javni-upit-za…), iako za nju danas ne postoji nijedan racionalan dokaz.

U drugom nas članku (https://faktograf.hr/…/ne-kalifornija-nije-uvela…/…) čeka još jedna direktna laž; nadajući se (opravdano) da većina neće otvarati njihove članke, Faktografovci su u naslov teksta stavili nešto što sami opovrgavaju u tekstu ispod naslova. Tvrdnju portala Logično da je “Kalifornija usvojila zastrašujući zakon o cenzuri koji će omogućiti režimu da kažnjava sve doktore koji iznose svoje medicinsko stajalište, ako je ono različito od režimskog. Ovo je vjerojatno prvi puta u povijesti da nešto tako uvodi jedna demokratska zemlja, i nije potrebno naglašavati implikacije toga. Očito je da su njihove laži postale toliko prozirne, da oni na vlasti više nemaju izbora – umjesto diskusije uvode cenzuru, i to tako da doktorima, koji su školovani i plaćeni da daju medicinska mišljenja – zabrane davanje istog”, Faktograf je “opovrgnuo” ovako; “Citirana tvrdnja nije točna. Naime, američka savezna država Kalifornija u listopadu 2022. je doista usvojila zakonsku odredbu koja zabranjuje liječnicima širenje dezinformacija o Covidu-19, pod prijetnjom gubitka liječničke dozvole. Međutim, ova odredba neće se odnositi na javne izjave liječnika, već samo na njihove razgovore s pacijentima koje liječe”.

Uz prisutni subjektivni afinitet jednog rubnog portala prema drugome, pitamo vas gdje je to portal Logično rekao da se odredba odnosi na JAVNE izjave liječnika? Faktograf je, dakle, točnu izjavu proglasio kao netočnu jer je netočno nešto što ona nije ni sadržavala.

Na kraju, ali nikako manje važno (i smiješno), članak (https://faktograf.hr/…/nije-tocno-da-su-klimatski…/…) “fact-checkira” još jedan “rubni portal” Epohu na sljedeći način; “Unatoč tome što je suosnivač fonda koji je financirao klimatske aktiviste bio povezan s mađarskim filantropom, to ujedno ne znači da su ti isti klimatski aktivisti ‘Sorosevi'”. Dakle, Epohova tvrdnja je prema sudu Faktografa netočna, i posljedično cenzurirana, jer činjenica da je Soroš direktno povezan s financijerima eko-aktivista ne znači da su ti aktivisti “Soroševi”.

Svaka je daljnja riječ, vjerujemo, suvišna.”

Izvor: Sapere Aude

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button