Domovina

Raspudić : Hoće li kaznu od 4000€ platiti i oni koji su širili lažnu vijest da cjepivo sprječava prenošenje korone?

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić kazao je da je smisao izmjene Zakon o prekršajima cenzura te naglasio kako se propisuju drakonske kazne. Između ostalog u Newsroomu N1 televizije osvrnuo se i na verbalne sukobe predsjednika Republike i predsjednika Vlade te nadolazeće izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspudić: Mediji utječu na političare, i obrnuto

Komentirajući izjave premijera Andreja Plenkovića o medijima kao i prepucavanje s nekim novinarima istaknuo je da odnos medija i politike treba biti što transparentniji.

To je međusobna igra – mediji imaju određenu moć i utječu na političare, i obrnuto. Zalažemo se da taj odnos bude što transparentniji, među ostalim i za ukidanje angažiranja PR agencija od strane ministarstava, kao i ukidanje prikrivenog oglašavanja državnih firmi. Taj odnos medija i politike bi trebao biti što transparentniji, a moći ima s obje strane”, ističe.

Premijer je u jednom trenutku doveo u pitanje uređivačku politiku.

“Meni je skandalozno to što je rekao – ‘vjerujete li vi da se oni sastaju ujutro i određuju teme’. Da, upravo se tako radi. A on to navodi kao bajku koja se ne događa. To je možda njegova ideja uređivanja medija nad kojima ima utjecaja. Ne slažem se s Milanovićem, rekao je da je Hrstić plaćeni HDZ-ovac. Rekao bih da je blizak HDZ-u iz uvjerenja, ali to je u redu imati komentatore raznih političkih uvjerenja. Ne bih ga nikad optužio da je plaćen, možda samo slično gledaju na politiku i vrijednosti”, ističe Raspudić.

Na pitanje prozivaju li se mediji više nego dosad Raspudić ističe da se u Milanovićevom slučaju to događalo i prije, a da se u zadnje vrijeme u tome našao i Plenković.

“Pred koronu je bio sastanak i upiralo se prstom na urednike, a sad bi svi zaboravili na to. Društvena i politička atmosfera nije dobra. Događale su se ovaj tjedan važne stvari, a mi raspravljamo o 150. epizodi svađe predsjednika Vlade i Republike”, kaže Raspudić.

Hoće li Plenković platiti 4.000 eura kazne jer je rekao lažnu vijest?

Na pitanje koje se to važne teme zanemaruju, spominje Zakon o prekršajima ističući drakonske kazne koje se predviđaju.

“Tamo gdje stvari funkcioniraju bez zakona, nije potreban zakon. Što se hitno događa po pitanju prekršaja u Hrvatskoj i je li tisuću posto skočio broj prekršaja da je potrebno povećavati kazne i zakon gurati po hitnom postupku? Vladajući su doživjeli velik poraz u Saboru. Nisam čuo da ima eskalacije prekršaja, nema argumenta zašto mijenjati. Ne može se ostaviti kazna 20 eura za obiteljsko nasilje, a sa 4.000 eura kažnjavati svađu u javnosti. Tko će odrediti što je širenje lažnih vijesti? Hoće li Plenković platiti 4.000 eura kazne jer je rekao lažnu vijest da su plaće rasle više od inflacije, a službena statistika pokazuje drugačije? Smisao ovog zakona je cenzura i to ide u lošem, totalitarnom smjeru. Umjesto da se u EU-u šire slobode, sve više idemo prema nekoj vrsti novog SSSR-a, sve više se sužavaju slobode pojedinca”, dodaje Raspudić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button