Domovina

PUPOVČEV SNV ŽELI UKINUTI PROSLAVU OLUJE?

SRPSKO narodno vijeće (SNV) pozvalo je s komemoracije za žrtve tijekom VRO Oluja u Deringaju, Zagrebu i Beogradu “da se posvete rješavanju pitanja nestalih”. Te da to prihvate kao zajedničku obvezu, jer se, ističu, “jedino tako mogu smanjiti ratne traume”.

Dio je to sadržaja ovogodišnje “Izjave za sjećanje SNV-a”. U njoj navode da je od 1800 nestalih, koje se još traži, približno podjednak broj Hrvata i Srba.

“Obilježavanje Oluje se pretvara u nastavak ratovanja”

Za Pupovca je “27. godišnjica VRO Oluje prilika “da se prisjetimo ratnih strahota, ratnih progonstava, ratnog razaranja i ratnog stradanja svakog našeg sugrađanina u ratnim godinama od 1991. do 1995.

To mu je i prilika da se s javnošću podijeli sjećanje na stradanje Srba za vrijeme Oluje. Njihov povijesni egzodus, masovno uništavanje njihove imovine i ubijanje mnogih koji su ostali u svojim kućama.

“Od toga se njihovi povijesni zavičaji do danas nisu oporavili i teško da će se oporaviti. A zbog toga nema ni osjećaja javne odgovornosti ni odgovornosti onih koji su za to pojedinačno odgovorni”, stoji u Izjavi.

Kritizira se ovim povodom i to “da se obilježavanjem VRO Oluje obilježava i egzodus Srba. Upotrebljavaju se žrtve za političke potrebe, a time se zloupotrebljava njihovo stradanje.

Time se i ratnici i stradalnici “još jednom pretvaraju u sredstva za širenje mržnje i netolerancije”. Suprotno tomu i Beograd i Zagreb trebaju se “vratiti suradnji u pitanjima ratnih zločina. To im je obveza kao članicama UN-a i Hrvatskoj kao članici EU i Srbiji kao kandidatkinji za članstvo.

“Bez te suradnje teško će se zajamčiti bilo efikasnost bilo pravednost sudskih postupaka. A nakon 27 godina od završetka rata trebali bismo biti mnogo više posvećeni miru negoli ratu i imati više empatije za stradanje drugog. Svakako više od slavljenja pobjeda ili žalovanja stradanja u kojima nerijetko i slavljenja i žalovanja ostaju bez potrebnog dostojanstva sjećanja i opće političke dobrobiti”, zaključak je Izjave.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Priznajem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button