Povijest

Pročitajte apel Alberta Einsteina povodom ubojstva Milana pl. Šufflaya

Znate li da se veliki Albert Einstein javno založio za ljudska prava hrvatskog naroda, te osudio srpske zločine, terorizam, ekspanzionizam i laži kojima se služio velikosrpski režim protiv hrvatskog naroda?

Učinio je to u pismu upućenom Međunarodnoj ligi za ljudska prava daleke 1931. godine povodom mučkog ubojstva sveučilišnog profesora i svog kolege znanstvenika Milana Šufflaya.

Njega su na današnji dan 18.2.1931. godine u Zagrebu ubili razbivši mu glavu čekićem, pripadnici terorističke organizacije “Mlada Jugoslavija”, koju je podupirala jugoslavenska politika.

Apel Alberta Einsteina objavljen je u New York Timesu 6. svibnja 1931. godine i dostupan je javno za čitanje.

U nastavku je drugi, završni dio tog pisma prevedenog na hrvatski jezik:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Delegacija Hrvatskoga narodnoga zastupstva još je dana 25. siječnja 1930. predala Ligi naroda u Ženevi memorandum, koji je istodobno odaslan vladama i organizacijama svih kulturnih država, upozoravajući na stanje u Hrvatskoj. Ovim se memorandumom pred cijelim čovječanstvom diže obtužba protiv absolutističke vladavine kralja Srbije kao i protiv užasa i strahota, što ih vladavina nad hrvatskim narodom počinja. Kako činjenice dokazuju, ove su strahote od onoga doba samo još veće. S obzirom na ovo strašno stanje mi vas molimo, da Međunarodna liga za ljudska prava poduzme sve da se ovoj bezkrajnoj nasilnoj vladavini stane na kraj.

Ne smije se trpiti da se umorstvo upotrebljava kao sredstvo za postizavanje političkih ciljeva.

Ne smije se trpijeti da se ubojice veličaju kao narodni junaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držimo da je samo po sebi dužnost Međunarodne lige za ljudska prava da apelira na sve one koji cijene slobodu i ljudska prava naroda, da se proti strahovladi koja gospoduje u Hrvatskoj, digne najsvečaniji protest. Sve zemlje, naročito Francuska, Njemačka, Poljska, Austrija, gdje postoje grane Međunarodne lige za ljudska prava, imadu dužnost da se postave kao štit pred ovaj mali miroljubivi prosvjećeni narod.
Mi očekujemo vašu odluku i pozdravljamo vas.

Njemačka liga za ljudska prava.
Albert Einstein
Heinrich Mann
Travanj 1931., Berlin “

Milan Šufflay bio je vrhunski intelektualac, znanstvenik, povjesničar, albanolog, autor mnogih znanstvenih radova, te autor prvog hrvatskog znanstveno-fantastičnog romana u kojem je predvidio izbijanje Drugoga svjetskog rata, porast temperature na zemlji, porast uporabe droge, i sl.

Jugoslavenska, tj. velikosrpska vlast uhapsila ga je još 1921. godine i osudila na zatvorsku kaznu zajedno s našim znanstvenikom dr. Ivom Pilarom te još 14 hrvatskih intelektualaca “zbog veleizdaje”.

Na sudu je među ostalim rekao: “Hrvatska ima svoje državno pravo. Hrvati kao politički narod imaju svoje naravno pravo, pravo samoodređenja. Prekinuće veze s bivšom monarhijom dana 29. listopada 1918. godine temelj je nezavisne države Hrvatske. Vlast, koja me tuži, može ovdje dobiti proces proti meni, ali jer je goni čitav hrvatski narod, izgubit će proces pred licem Evrope…”

Nakon izlaska na slobodu progoni Milana Šufflaya su se nastavili, a okončani su svirepim ubojstvom koje je bilo motiv za reakciju najvećeg uma u povijesti – Alberta Einsteina.

Cjelovit sadržaj pisma Alberta Einsteina kao i okolnosti događaja mogu naći na internetskoj stranici OVDJE.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button