Zanimljivosti

Predviđanje stručnjaka: Za 10 godina 40 posto kućanskih poslova mogli bi obavljati roboti

Neki ipak predviđaju kako nas roboti neće u potpunosti zamijeniti u kućanskim poslovima, već će nam pomagati u njihovom obavljanju i tako nam olakšati živote.

Dok ideja da bi nas na našim poslovima jednom mogla zamijeniti umjetna inteligencija (UI) ili roboti stvara nelagodu i mnogi se pitaju što će ljudi raditi kada im UI uzme posao, većina se vjerojatno ne bi bunila ako bi im roboti pomagali u obavljanju kućanskih poslova. A čini se kako takav scenarij nije previše udaljen.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu te s japanskog Sveučilišta Ochanomizu proveli su istraživanje s kojim su željeli saznati hoće li nam roboti, ako će nam već uzeti poslove, jednom bacati i smeće. U svom radu naglasili su kako su već sada robotski usisavači najprodavaniji tip robota na svijetu, a kako će ovo tržište izgledati za deset godina pokušali su saznati tijekom razgovora sa 65 stručnjaka za umjetnu inteligenciju iz Japana i Velike Britanije. U istraživanju se kaže kako bi automatizacija mogla osloboditi ljude dosta vremena koje danas provode na neplaćenim kućnih poslovima.

Zaključak koji su dobili na temelju njihovih odgovora jest da će za deset godina oko 39 posto vremena kućanske poslove, ali i neke poslove oko njege i čuvanja djece i starijih poslova obavljati upravo roboti. Kao posao koji će automatizacija najvjerojatnije zamijeniti za deset godina većina stručnjaka za UI spomenula je kupovinu namirnica te vjeruju da će nam roboti za jedno desetljeće uštedjeti oko 60 posto vremena koje danas trošimo na kupovinu, piše zimo.dnevnik.hr.

Umjetna inteligencija najmanje bi trebala utjecati na poslove poput:

  • sudjelovanja u edukaciji i
  • praćenju djece do škole ili
  • njege za starije članove obitelji, i ta brojka iznosi oko 28 posto.

Ipak, kako naglašava Ekaterina Hertog, profesorica umjetne inteligencije i društvenih znanosti s Oxforda, o robotima koji će zamijeniti kućanske poslove govori se još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a podsjetila je i na obećanja autonomne vožnje: Još nismo uspjeli napraviti robote koji dobro funkcioniraju ili autonomne automobila koji upravljaju našim nepredvidljivim cestama. Ipak, treba naglasiti kako u nekim dijelovima SAD-a autonomni automobili ipak prilično uspješno (doduše na ograničenom području) obavljaju svoj posao.

Stručnjakinja na ovom području Kate Devlin koja nije sudjelovala u istraživanju, za BBC je naglasila kako je veća vjerojatnost da tehnologija neće zamijeniti ljude, već će im pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova poput brisanja prašine, bacanja smeća, čišćenja i slično: Teško je i skupo napraviti robota koji će obavljati više takvih zadataka. Umjesto toga, jednostavnije je i korisnije napraviti tehnologiju koja će ljudima asistirati i pomagati im, umjesto da ih zamjeni.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
zimo.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button