Svijet

Potpuna etička i moralna propast Zapadne civilizacije

Nizozemski zakoni doveli su do toga da se 1 od 20 smrtnih slučajeva u zemlji 2022. godine smatra povezanim s eutanazijom. Slučajevi koji ”opravdavaju eutanaziju” uključuju psihičku patnju; pogoršanje kognitivne bolesti; višestruke tegobe (nijedna nije smrtonosna), demencija popraćena prethodnim zahtjevom za eutanaziju; i eutanazija za parove. Eutanazija maloljetnika (od 12 do 16 godina uz pristanak roditelja, zatim do 18 godina bez pristanka, iako roditelji moraju biti uključeni u raspravu) moguća je od nizozemskog zakona o eutanaziji, prvog u svijetu, koji je stupio na snagu 2002.

Nekoliko osoba sa autizmom i poteškoćama u mentalnom razvoju, u posljednjih nekoliko godina, legalno se prijavilo za eutanaziju u Nizozemskoj, jer su naveli da ne mogu voditi normalan život, otkrili su istraživači.

Slučajevi su uključivali pet osoba mlađih od 30 godina koje su navele autizam kao jedini razlog ili glavni faktor koji doprinosi eutanaziji, postavljajući “neugodan presedan” koji je van okvira onoga što je zakon prvobitno namjeravao

Navedeno je na društvenim mrežama komentirao i novinar Marin Vlahović :

”Kada sam danas na jednom portalu pročitao kako u Nizozemskoj eutaniziraju osobe s autizmom, kojima se teško adaptirati u društvo, mislio sam da je riječ o bolesnoj, morbidnoj lažnoj vijesti, ali nakon kraće provjere, vidio sam ovu vijest i na stranicama nekih, svjetskih, globalnih medija. Počelo je s asistiranjem pri dostojanstvenijoj, manje bolnoj smrti, odnosno samoubojstvu oboljelih u neizlječivoj fazi karcinoma, a sada se stimulira mlade ljude s autizmom da traže pomoć u vlastitom suicidu i to od strane društva koje ih ne prihvaća.

Dakle, da ih de facto ubiju, oni koji nisu imali strpljenja, vještine i ljubavi da im pomognu pri integraciji u društvo. Koliko shvaćam, to je u Nizozemskoj postalo posve legalno, jer tamo neki smatraju da je možda bolje ne živjeti, nego voditi nekvalitetan život, štogod to značilo. Isti pristup, nezamisliv je u Nizozemskoj ili bilo gdje drugdje prema transrodnim osobama, kojima se mora omogućiti da budu što zamisle i požele, pa i na štetu i preko diskriminiranja drugih. To je toliko izopačeno i nepravedno, da je bespredmetno o tome pisati i govoriti. Ipak, to je realna slika potpune etičke i moralne propasti Zapadne civilizacije kojom mi pripadamo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button