Domovina

POLANČEC: ISTINA JE VODA DUBOKA

Sjećate li se afere Spice? Bila je to 2009. najveća korupcijska afera. Odvjetništvo je teretilo tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i Upravu Podravke da su novcem Podravke željeli kupiti dionice i postati većinski vlasnici. Vrhovni sud krajem prošle godine sve ih proglašava nevinim.

Damir Polančec neko je vrijeme proveo u pritvoru a novinarima je nakon izlaska iz pritvora rekao:

”Istina je voda duboka, a ja se u njoj neću utopiti !”

Damir Polančec sada kreće u novu bitku. O planovima, ali i kako je bilo živjeti posljednjih 12 godina, razgovarao je s Mislavom Bagom u Dnevniku Nove TV.

”To je slijepa pravda i nije prava pravda”, prokomentirao je Polančec i rekao da još nisu dogovorili tužbu. ”Tek nakon što primimo pisani otpravak i kada ga proučimo ćemo dogovoriti daljnju strategiju. Nismo dogovorili da ćemo ići s tužbom. Puno mi je važnija moralna satisfakcija nego materijalni aspekt. Nisam se još posebno bavio takvom tematikom”, dodao je Polančec.

Istaknuo je da je trajalo više od godinu dana ”granatiranje medija”, posebno nekih koji su dobivali ekskluzivne informacije iz spisa. Smatra da je na taj način rađena, kako kaže, priprema kroz medije. ”Iako nisi nikad spreman, nisam bio ni previše iznenađen”, priznao je Polančec.

Bago podsjeća da je Polančec bio potpredsjednik Vlade koji je direktno otišao u Remetinec. ”Mnoga tadašnja uhićenja su bila prigodničarska, tako i cijeli ovaj proces. Jedan profesionalni tužitelj na osnovi podataka koje je imao, ne bi smio podignuti optužnicu protiv mene”, istaknuo je.

Dao je i primjer za naknadu troškova.

”Sjetit ćete se da sam bio u pritvoru zbog Podravke, a na druga vrata me se dovelo da me pritvore zbog slučaja HEP/TLM. Kada sam na kraju istrage oslobođen, tužiteljica mi je rekla da imam pravo na naknadu. Za svaki dan u zatvoru, mislim da je bilo 170 kuna”, podsjetio je Polančec na što je tužiteljici odgovorio da ”ako misli da je to pravedno, platit će joj 200 kuna pa neka se odmori dva, tri mjeseca u Remetincu”.

Dodao da je suđenje trajalo gotovo šest godina. ”U svakom tjednu po tri dana, devet dana morate dolaziti u Zagreb. Krenete u pola sedam ujutro, a vraćate se oko pola sedam navečer. Naravno da ne možete raditi, tko će vas zaposliti ako zna da vas devet dana neće biti na poslu?”, pita  Polančec.

Pokrenuo je sam firmu. ”Počeo sam se baviti poslovnim savjetovanjem. U početku sam vrlo teško tražio klijente, ali hvala Bogu – preživio sam”, ističe Polančec. Osvrnuo se i na istragu protiv Sanadera. ”Na internetu je danas izašla jedna moja izjava koju sam ovjerio s jednim, tada, visoko pozicioniranim članom stranke – gospodinom Šeksom”, kazao je Polančec, dodajući da se radi o sugeriranju u predmetu rješavanja pitanja bivših radnika Borova srpske nacionalnosti. ”Sugerirao mi je da kažem da su se stvari dogodile onako kako se nisu dogodile, a ja na to nisam pristao”, rekao je Polančec za Dnevnik Nove TV.

Osvrnuo se i na bivšu premijerku. ”Gospođa Jadranka Kosor je napravila prvi kontakt prema meni pa me spojila s gospodinom Šeksom. Nije me ništa tražila. Razgovarali smo o približavanju famoznog povjerenstva u slučaju Ina, da tu svjedočim, da budemo jedni prema drugima nježni”, prisjeća se Polančec i podsjeća da je zbog Kosor izbačen iz HDZ-a. ”Brzo nakon izbacivanja su krenuli kazneni progoni”, ističe i dodaje da nema želju vratiti se u politiku.

Kazao je da ima ”glad i žeđ za moralnom satisfakcijom” i da bi volio da jednog dana netko iz njegove bivše stranke kaže da su pogriješili

Osvrnuo se na svoju poznatu izjavu da je ”voda duboka, ali da se ne može u njoj utopiti”. Kroz cijeli niz godina, ističe, proživio je katarze. “Nekad sam mislio da neću izdržati. Osjećam s jedne strane moralnu obvezu zahvaliti suoptuženom Zdravku Šestaku. Puno puta kada bih potonuo bi me poticao na borbu i isticao da nismo kriminalci”, zaključio je Polančec uz zahvale obitelji i prijateljima koji su cijelo vrijeme bili uz njega. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button