VideoZanimljivosti

Znanstvena fantastika: Pogledajte kako izgleda Putinova moćna vojna baza na Arktiku (Video)

Vojna baza “Sjeverna djetelina” na otoku Kotelnij jedna je od najnovijih ruskih vojnih baza na Arktiku, u jednoj od najnegostoljubivijih sredina na planeti.

RT

Vojna baza u obliku djeteline – u bojama ruske trobojnice – prima 250 vojnika i ima dovoljno zaliha da prežive više od godinu dana, bez ikakve pomoći vanjskog svijeta.

Van prostora Sibira, šest vremenskih zona istočno od glavnog grada, bliže je Aljasci nego Moskvi.

A baza na Kotelniju jedna je od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i dio Putinove demonstracije sile na Arktiku. Ruska vojska saopćila je kako je u posljednjih šest godina izgradila 475 vojnih objekata, od zapadne granice sa zemljama NATO-a do Beringovog prolaza na istoku.

Ruska Sjeverna flota uselila se u bazu 2016. godine. Vojno osoblje ne mora se suočiti s oštrim arktičkim vremenskim uvjetima, osim ako nije na dužnosti van objekta.

Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a jedina samostojeća zgrada jest pravoslavna crkva udaljena 20-ak metara od centra baze.

“Baza kontrolira zračni prostor, provodi radarsku kontrolu i štiti sjeverni morski put”, izjavio je poručnik Vladimir Pasečnik.

Baza je već opremljena obalnim obrambenim raketnim sustavom i raketnim sustavom srednjeg dometa Panzir koji je prilagođen arktičkim uvjetima te koji može funkcionirati i na temperaturama do -50 stupnjeva Celzijusevih.

Funkcija baze jest zaštita ruskih interesa na području koje brzo postaje geopolitičko žariške među zemljama koje imaju pravo na arktička područja. Rusija je u posjedu oko 50 posto ukupne arktičke obale.

I Wašington je nedavno iskazao potrebu da unaprijedi vlastitu strategiju za Arktik, a obalna straža SAD-a također je svojim novim prioritetom navela izgradnju novog teškog ledolomca.

“Mislim da smo napokon počeli obraćati pažnju”, rekao je admiral mornarice David Titli CNN-u.

“Arktik je prvo bio ignoriran u posljednjih nekoliko godina. Ali naši suparnici imaju ozbiljne planove u koje su uložili ozbiljne resurse kako bi naučili raditi na sjeveru.

Zato tek sada vidimo, rekao bih prekasno, da se i u SAD-u javlja interes za ta područja”, pojašnjava.

RT

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
neezavisne.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button