Zanimljivosti

Najmoćniji ruski automat. Što sve može AŠ-12 (ŠAK-12)?

Federalna služba sigurnosti (FSB) još je 2001. godine naručila novi ruski automat koji bi mogao učinkovito probijati tvrde zidove i najčvršći pancir. Potreba za novim oružjem sagledana je poslije terorističkog napada na školu u Beslanu, kada su teroristi držali kao taoce preko 1100 ljudi (među njima 777 djece).

Metak probija tvrde zidove, smrtno je opasan čak i ako samo zakači neprijatelja. Naš je dopisnik osobno isprobao ovo oružje i podijelio svoje utiske s nama.

Da bi zadovoljili potrebe Specnaza, ruski su inženjeri napravili oružje koje koristi najmoćnije streljivo za automatsku pušku na svijetu – metke kalibra 12,7×55 mm.

AŠ-12 (ŠAK-12)

Oružari su napravili automat po sustavu “bullpup” (okvir sa streljivom je u predjelu kundaka, iza obarača) AŠ-12 s ciljem da znatno nadmaše mogućnosti modela AK-74 u bliskoj borbi. 

Što sve može najmoćniji ruski automat? - Russia Beyond Croatia
Jurišni automat ŠAK-12 (AŠ-12) kalibra 12,7 mm na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu “Armija 2019” u kongresno-izložbenom centru “Patriot”.
Vitalij Belousov/Sputnik

“Najveći problem prilikom stvaranja ovog oružja bio je napraviti automat čiji metak probija zid i likvidira terorista u koji god dio tijela da ga pogodi. Streljivo AŠ-12 je strašno i kada se samo pogleda. Ako usporedite metak od AŠ-12 i od AK-74, ovaj drugi izgleda kao pribadača”, rekao je za portal Russia Beyond Ivan Aleksejev, bivši časnik Specnaza.

On je dodao da su ova dva automata napravljena iz različitih razloga i za različite operacije. AK-74 je predviđen za učinkovitu primjenu u najsurovijim klimatskim uvjetima i za uništavanje ciljeva s udaljenosti od 300 metara na otvorenom prostoru.

“Njegovo zrno leti velikom brzinom i ima dobru probojnost. Pa ipak, ono je lakše i nije dovoljno robusno da probija tvrde prepreke. Metak AŠ-12 je moćniji na manjim udaljenostima. On ima teže i robusnije zrno koje probija zid, ali zato na većoj udaljenosti gubi balistička svojstva”, istaknuo je stručnjak.

Po njegovim riječima, AŠ-12 nije pogodan za likvidaciju neprijatelja s udaljenosti od 150 metara.

Što se tiče vatrene moći, streljivo kalibra 12,7×55 mm spada među najubojitije na tržištu.

“Ovo oružje ima ogromnu udarnu moć. Neprijatelj pada gdje god ga pogodite. To je zaista strašno oružje i teško onome tko mu se nađe na nišanu”, dodao je on.

Bivši pripadnik Specnaza istaknuo je da je ovo oružje u svoje vrijeme dobro prihvaćeno i uglavnom se koristi u kontraterorističkim operacijama na Kavkazu.

Pogled izbliza

Ja sam se osobno imao priliku upoznati s AŠ-12 početkom rujna na strelištu u Podmoskovlju.

Ispostavilo se da je oružje prilično veliko i nevjerojatno teško za jedan automat (gotovo 6 kilograma s prigušivačem). Nije bilo zgodno rukovati njime u stojećem stavu i zato sam zalegao i iz tog položaja pucao u metu.

S druge strane, borbeni komplet ovog automata nevjerojatno je moćan. Svaki pucanj teškim streljivom 12,7×55 mm doslovno rasprskava cigle u komadiće, a od trzaja kundaka ostaju masnice na ramenu.

Suvremene verzije AŠ-12 imaju šine, odozgo za optiku i odozdo za lampu ili bacač granata. Oružje se isporučuje u kompletu s dva prigušivača koji se lako montiraju i skidaju. Jedan veći, koji po veličini odgovara modelu AŠ-12, i jedan manji. Zanimljivo je da veći prigušivač uravnotežuje oružje i olakšava nišanjenje s veće udaljenosti.

AŠ-12 je malo grublji i mehanički jednostavniji od američkih ekvivalenata koji su napravljeni na platformi AR-15 i koriste streljivo .450 Bushmast ili .50 Beowulf. Amerikanci ove platforme koriste uglavnom za lov, dok je ruska platforma napravljena za potrebe pripadnika specijalnih jedinica i može podnijeti najsurovije borbene i vremenske uvjete (ovdje saznajte kako Rusija testira svoje oružje prije uvođenja u eksploataciju).

Poslije testiranja u streljani shvatio sam dvije stvari. AŠ-12 je bez sumnje oružje za posebne situacije, i to iz više razloga – zbog težine, razmjera i ogromne vatrene moći. Ono nije pogodno za otvaranje paljbe na otvorenom prostoru, jer će mobilna jedinica s lakšim automatima biti u prednosti. S druge strane, AŠ-12 doslovno probija otvor u zidu, tako da je to odlična dopuna za jedinice koje imaju zadatak istjerati neprijatelja s utvrđenog položaja.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hr.rbth.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button