Svijet

Erupcija vulkana Tonga (Video): tsunami poharao rajske otoke

Nakon divovske erupcije podmorskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apaija u vodama pacifičkog raja u otočju Tonga, koja je počela prije dva dana, nastao je pravi pakao u blizini glavnog grada tog malog kraljevstva. Stupovi plinova, dima i pepela, koji su izlazili iz vulkanskog grotla, dosezali su visinu od čak 20 kilometara. Podmukli zvukovi grmljavine čuli su se čak i na udaljenom Fidžiju.

U subotu je diljem Tihog oceana oglašena uzbuna zbog opasnosti od tsunamija, uključujući Hawaje i dijelove zapadne obale Sjedinjenih Država, kao i Australije i Novog Zelanda koji je od mjesta erupcije udaljen više od 2000 kilometara, prenosi geopolitikanews.

Tsunami je sinoć stigao i do Japana, gdje je državna meteorološka agencija upozorila na moguće valove visine od 3 metra. Više od 230.000 stanovnika Japana mora biti evakuirano, a opasnost od tsunamija objavljena je i diljem Oceanije, pa čak i na ruskim Kurilskim otocima.

Tsunami je nekoliko minuta nakon upozorenja pogodio pojedine japanske otoke, gdje je stihija poplavila više od 10 brodova.

Australski meteorološki ured bio je prvi koji je izvijestio o divovskim valovima u obalnim područjima glavnog grada Tonge čiji su stanovnici, kao i kralj zemlje, počeli napuštati svoje domove i bježali na uzvišena područja. Ne radi internet, ulice i kuće su poplavljene.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button