Domovina

Penava i Dobrović: Naš plin i naftu država je prepustila Mađarima i domaćim kriminalcima

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je u petak, na stručnom skupu DP-a “Hrvatski projekt energetske samodostatnosti” da je Hrvatska trebala iskoristiti stotine milijardi kuna od svoje nafte i plina, a nije jer je priču prepustila Mađarima i domaćim kriminalcima.

Problem energetske neovisnosti Republike Hrvatske stvar je strateškog promišljanja

Ivan Penava, predsjednik DP-a i gradonačelnik Grada Vukovara, Slaven Dobrović, predsjednik Kluba zastupnika DP-a u Skupštini Grada Zagreba i izvanredni profesor na FESB-u na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš, uoči Stručnog skupa ”Hrvatski projekt energetske samodostatnosti (Hrvatsko sunce)” u organizaciji Odbora za gospodarstvo i financije DP-a i Odbora za zaštitu okoliša i održivi razvoj DP-a poručili su kako je problem energetske neovisnosti Republike Hrvatske stvar strateškog promišljanja bilo kojeg društva i bilo koje države, pa tako i RH, prenosi narod.hr.

Slika: Dokle god imamo politiku i političare bez vizije, bez strategije, s fokusom na grabež i pljačku umjesto na stvaranje dodane vrijednosti i raspolaganje nacionalnim bogatstvima, nažalost, svjedočit ćemo člancima iz crnih kronika koji će nas uveseljavati u jednom sasvim drugom kontekstu… / Foto: snimka zaslona

Istaknuli su da nažalost, u Hrvatskoj svjedočimo kako tog strateškog promišljanja nema, da ono izostaje i da se Hrvatska, unatoč svim svojim povoljnim uvjetima, geostrateškom položaju, resursima kojima raspolaže zapravo nalazi u poziciji da nije u stanju osigurati energetsku neovisnost i samodostatnost u mjeri u kojoj bi trebala.

”Današnji Stručni skup Domovinskog pokreta jest otvaranje teme energetske neovisnosti u trenutku gdje neke politike doživljavaju debakl, a gdje nama u Hrvatskoj treba biti još jasnije da propuštanje prilike da upravljamo i raspolažemo svojim resursima na jedini racionalni, logični način i u skladu s  tehnologijom, nažalost, gura Hrvatsku u jedan nepovoljan položaj što je jako teško promatrati znajući na kakvim bogatstvima ležimo i sa kakvim resursima raspolažemo”, poručio je uvodno Penava.

Penava se potom osvrnuo na današnje izvješće Državnog zavoda za statistiku koje potvrđuje rekordnu stopu inflacije u RH od 12,8 posto, energenti na razini kućanstava na stopi od preko 13 posto dok je hrana na 20 posto.

Tragična afera

”Sama ova afera vezano uz INA-u i fosilna goriva je dovoljno tragična sama za sebe. Vidimo kako je došlo do gašenja Rafinerije Sisak, a Vlada se nespretno pokušava obraniti s nekakvim investicijama od 4 milijarde kuna u Rafineriju Rijeka što je apsolutno smiješno samo iz aspekta Škugorovih zamračenih milijardu kuna. Govorimo o stotinama milijardama kuna svog plina i svoje nafte koje je hrvatska država trebala iskoristiti, a nije jer je priču prepustila Mađarima i domaćim kriminalcima”, izjavio je Penava.

Poručio je kako Hrvatska debelo kasni u korištenju obnovljivih izvora energije i solarnih potencijala te je najavio kako će težište Domovinskog pokreta biti na vjetroelektranama i na primjerima dobre prakse Grada Vukovara koji crpi geotermalne potencijale Panonskog bazena, izrazivši žalost što Hrvatska u tom smislu kaska, ali, tvrdi s razlogom.

”Dokle god imamo politiku i političare bez vizije, bez strategije, s fokusom na grabež i pljačku umjesto na stvaranje dodane vrijednosti i raspolaganje nacionalnim bogatstvima, nažalost, svjedočit ćemo člancima iz crnih kronika koji će nas uveseljavati u jednom sasvim drugom kontekstu u odnosu na ono što bi trebalo biti, a to je da svjedočimo rastu, razvoju, dostupnoj jeftinoj energiji, ekološkoj osviještenosti i svemu onom što ćete danas moći čuti na ovom skupu”, zaključio je Penava.

Dobrović: Hrvatska je potpuno podbacila u pogledu klimatsko-energetskih ciljeva!

Dobrović je uvodno istaknuo kako je Hrvatska članica Europske unije koja ima ambiciju postati klimatski neutralan kontinent do 2050.  godine, dok su za 2030. godinu postavljeni vrlo ozbiljni ciljevi, a o poziciji Hrvatske dovoljno je pogledati podatke za 2020. godinu u kojoj je Hrvatska skoro četrnaest puta slabija od prosjeka proizvodnje električne energije iz fotonapona.

”Kao da smo neka sjeverna nordijska zemlja, a ne mediteranska. S vjetrom je bolje, tu smo tek nekih 30 – 40 posto ispod prosjeka. Međutim, to je prilika da se izmijeni zadnji strateški dokument: Nacionalni klimatsko-energetski plan za razdoblje od 2021. – 2030. godine kada ćemo imati 768 megavata što znači da se s tom snagom proizvedu količine energije koje nisu dostatne ni za našu prosječnu proizvodnju 2020. godine na razini Europske unije. Ne samo da je rezultat loš, nego smo potpuno podbacili u pogledu strategije!”, jasan je bio Dobrović.

Dobrović tvrdi kako se danas, u uvjetima ekstremno visokih cijena energenata i relativno prihvatljivih i povoljnih investicijskih troškova isplati ulagati u fotonaponske sustave, posebice u javnom sektoru budući je povrat investicije kratak te se zapitao što RH čeka?

”Sve to skupa je vrlo loše strateško planiranje uz brojne administrativne prepreke u implementaciji tih sustava pa se pitamo koji su razlozi, osim nemara i neozbiljnosti, u strateškom vođenju naše države Republike Hrvatske?!”, zapitao se Dobrović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button