Zanimljivosti

Ovo je “fra” Brko, čija je priča obišla svijet!

Upoznajte ‘fra’ Bigotóna (Brko), jednog od člana samostana svetog Franje iz bolivijskog grada Cochabamba, koji je u samo nekoliko dana pridobio simpatije mnogih, a njegovu priču putem društvenih mreža podijelile su već tisuće ljudi.

Sveti Franjo Asiški, jedan je od najpoznatijih svetaca koji je pomagao životinjama a bolivijski samostan po čijem je svecu dobio ime, postao je  poznat i to, po psu. Po primjeru sveca zaštitnika životinja donosimo vam jednu neobičnu ali simpatičnu priču iz njega.

Pas kojeg možete vidjeti na fotografijama sve donedavno lutao je ulicama, ali životni put ga je spojio s redovnicima franjevačkog samostana, čija je srca, simpatični psić odmah osvojio.

Fra Jorge Fernandez  kazao je  kako je Brko sada jedan sretan pas koji uživa u životu. Svi ga jako volimo.

Povijest sv.Franje obiluje pričama o životinja stoga je i ovo božje stvorenje, bilo  prihvaćeno kao jedan od njih tako što su mu odjenuli franjevački habit i poput ostalih svećenika pomaže drugima u nevolji. 

Naime, pas Brko je postao ambasador napuštenih pasa tako što su njegovo posvajanje omogućili članovi jedne tamošnje organizacije pod nazivom Proyecto Narices Frias (Projekt hladnih noseva) koji se nadaju da će ova neobična priča poslužiti kao inspiracija i za druge samostane u kojima će napuštene životinje naći svoje utočišće.

“Ako crkve u našoj državi udome psa i brinu se o njemu kao o ‘fra’ Bigotónu (Brki), sigurni smo da će župljani slijediti njihov primjer”, komentirali su članovi organizacije a prenosi Boredpanda

Sveti Franjo Asiški, po kojem je bolivijski samostan dobio ime, jedan je od najpoznatijih svetaca koji je tijekom života pomagao životinjama.
Zbog svega što je za njih napravio, 4. listopada, na dan kada prema katoličkom kalendaru slavimo Svetog Franju Asiškog, njemu u čast obilježava se i Međunarodni dan zaštite životinja.

Franjo je častio i poštivao prirodu i stvorenja ne zato jer su oni tobože božanstva koja valja obožavati nego su poput nas rezultat Božjeg djelovanja.Sva stvorenja na neki svoj način osjećaju svoju ovisnost o Bogu, a to su mogla osjetiti i u Franji.

Znali su da je Franjo bio ‘više’ biće od njih ali onaj kome se može vjerovati. Baš kao što kućni ljubimci, pas ili mačka mogu naučiti vjerovati svom gospodaru, i oni su nekako osjetili povjerenje prema Franji.

Spomenuti ćemo i da se blagoslov životinja događa  u crkvama širom svijeta na Dan svetog Franje Asiškog, zaštitnika životinja.

Izvor: medjugorje-info.com

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button