Zanimljivosti

Odobrili stručnjaci: Popis namirnica koje su sigurne za jelo i nakon isteka roka trajanja

Korisno je znati koju hranu je dobro konzumirati nakon isteka roka trajanja – a koju zapravo ne biste trebali.

Rok valjanosti na proizvodima često je besmislen, ali još uvijek postoji osjećaj nelagode koji se može javiti nakon što ste pojeli namirnicu na čijem pakiranju piše da joj je rok istekao prije nekoliko tjedana ili mjeseci. Zato je korisno znati koju hranu je dobro konzumirati nakon isteka roka trajanja – a koju zapravo ne biste trebali, navodi poslovni.hr

Najsigurnija hrana za jelo nakon isteka roka trajanja

Vjerujte svojoj intuiciji i postojećem znanju o tome kako izgleda dobra i loša hrana, ali slobodno jedite ove stvari nakon isteka roka trajanja, piše Lifehacker.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana u osnovi je sigurna na neodređeno vrijeme, ali imajte na umu da ne jedete ništa iz limenke koja je ispupčena, jer je to znak upozorenja da bi mogla sadržavati štetne toksine.

Smrznuta hrana

Smrznuta hrana je također dobra neograničeno dugo vrijeme, ali njihova kvaliteta opada kako vrijeme prolazi. Uglavnom, imate nekoliko mjeseci do godinu dana da ih pojedete.

Jaja

Jaja se obično mogu konzumirati tri do pet tjedana nakon što ih kupite, čak i ako to razdoblje prođe datum otisnut na kutiji.

Stari kruh

Stari kruh je i dalje siguran kruh, ali nemojte jesti pljesnive kriške. Možete ga radije spremiti u zamrzivač da duže ostane svjež ako ga nećete odmah konzumirati. Ovo se također odnosi na žitarice i čips: sve dok ne jedete plijesan i podnosite ustajale namirnice, nemojte se brinuti oko roka trajanja ovih proizvoda.

Tjestenina

Tjestenina je dobra za jelo i neće se primijetiti čak ni ako ste je kupili prije dvije godine, pod uvjetom da je kutija ostala zatvorena u vašem ormariću. Ako ste je otvorili, to se vrijeme smanjuje na otprilike godinu dana.

Šećer

Šećer se nikad ne kvari, tako da ne brinite za šećer.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija dobro je jesti nakon isteka roka trajanja, pogotovo ako nije otvoren. Ako je otvoren, imate problema s kvalitetom, ali je i dalje siguran za jelo.

S nekim namirnicama treba biti oprezan

Nema dobrog razloga za reviziju cijele zalihe svakih nekoliko tjedana, pogotovo s ovako visokom inflacijom, ali postoje neke namirnice koje biste jednostavno trebali izbjegavati jesti ako su prestare.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a predlaže da svoje proizvode od govedine, teletine, svinjetine i janjetine upotrijebite ili zamrznete s rokom trajanja unutar tri do pet dana od kupnje.

Svježe voće koje niste zamrznuli trajat će oko tjedan dana, ali neko može ostati svježe i duže (čak i na sobnoj temperaturi, dok primjerice jabuke mogu trajati mnogo dulje). Ova osnovna smjernica također vrijedi i za lisnato povrće – uglavnom traje po tjedan dana, ali neko može trajati dulje.

Imajte na umu i da sve što loše izgleda ili miriše loše treba baciti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button