Izbor uredništvaKultura

OBAVEZNO ŠTIVO ZA SVAKOG HRVATA:“Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.” grupe autora.

Udruga Hrvatska zvona u suradnji s Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata Republike Hrvatske, izradili su knjigu pod nazivom Domovinski rat i ratni zločini nad Hrvatima  u Bosni i Hercegovini 1991-1995.

Knjiga sadrži tri dijela:

  • dio: Pregled povijesti Domovinskog rata sa detaljnim prikazom događaja na području Bosne i Hercegovine (Rat za opstojnost Hrvata 1991-1995.; pregled političkih i vojnih događaja u Domovinskom ratu s posebnim osvrtom na muslimansko-hrvatski sukob u BiH autora dr. sc. Davora Marijana)
  • dio: Prilog za raspravu o zločinima nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini i izvorima o sukobu između Bošnjaka –muslimana i Hrvata u dijelu BiH (Neke činjenice o zločinima nad Hrvatima u BiH i izvori o muslimansko-hrvatskom sukobu u dijelu BiH). autora Dr.sc.Ante Nazora
  • III dio: popis civila Hrvata i zarobljenih pripadnika HVO-a, koje su u spomenutom razdoblju u Bosni i Hercegovini ubili pripadnici srpskih i muslimanskih snaga (Zločini pripadnika srpskih snaga nad Hrvatima civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a, te Zločini muslimanskih snaga, odnosno Armije R BiH nad civilima Hrvatima i zarobljenim pripadnicima HVO-a). Podaci za spomenute popise prikupljeni su na inicijativu generala Zlatana Mije Jelića i brigadira Petra Kolakušića, koji su i urednici ovog dijela knjige.

Ovaj projekt je realiziran uz potporu Vlade Republike Hrvatske preko Ministarstva kulture.

Potreba za objavljivanjem ove knjige s ovakvim sadržajem pojavila se prije desetak godine, kada se počelo s istraživanjem zločina nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini. Realizaciju takvog projekta pokrenuo je general Zlatan Mijo Jelić, uz pomoć i suradnju brigadira Petra Kolakušića, a rad na knjizi započeo je prije četiri godine  prikupljanjem  podataka o ubijenim civilima Hrvatima i zarobljenim pripadnicima HVO-a .

Uz podatke o ubijenima, prikupljene terenskim istraživanjima i kontaktima sa suradnicima na ovoj knjizi, uglavnom ratnim zapovjednicima HVO-a i članovima udruga proisteklim iz Domovinskog rata na lokalnoj razini, za dopunu i provjeru spomenutog popisa korišteni su i podaci iz izvora (uglavnom gradiva HVO-a, te iz objavljenih knjiga).

Ova knjiga prvi put donosi  podatke i dokumente koji se odnose na Hrvatsko-Muslimanski sukob sa kojima šira javnost nije bila upoznata.

Knjiga je prevedena na engleski jezik i tiskana u dvije verzije; Dvoknjižje hrvatsko–englesko, te inačica na hrvatskom jeziku uvezana u jednu knjigu. Knjiga sadrži pored ostalog i originalne fotografije, dokumente, novinske članke vezane za Domovinski rat te zemljovide .

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button