DomovinaVideo

Neće nama Izetbegović određivati što su hrvatska prava

„Neće nama Izetbegović određivati što su hrvatska prava. I neće on određivati što ćemo mi to dobiti. Naša prava su zajamčena ustavom i mirovnim sporazumima. Mi smo se za njih borili i izborili.

„Dio bošnjačke politike unitarističko-nacionalističko-islamističke kako god je zvali, loši su učenici srpske politike“, kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne povjesničar prof. dr. sc. Ivo Lučić.

Objasnio je kako je razlog tomu što sve rade lošije nego Srbi, a nemaju resurse niti kapacitete. „Nemaju JNA. Nemaju miliciju ni sustav koji je to na neki način kod Srba mogao utjerati, a loše su završili“, istaknuo je dr. Lučić i dodao kako se iz povijesti može i treba učiti.

„Neće nama Izetbegović određivati što su hrvatska prava. I neće Izetbegović određivati što ćemo mi to dobiti. Naša prava su zajamčena ustavom i mirovnim sporazumima. Mi smo se za njih borili i izborili. Nema on za to snage. Može se on prebrojavati koliko god hoće. Te tlapnje o nekakvim dronovima pokazuju iluzornost te politike i jedno potpuno odsustvo od stvarnosti. I doista mislim da se s takvom politikom i takvim političarima Bošnjaci nisu usrećili, a naravno nema sreće niti za ostale.“

Naveo je kako je ta politika prokazana i ogoljena i nema budućnosti. „Mislim da je važno da bošnjački narod i bošnjačka politika zna da BiH može napredovati jedino oslanjanjem na Zapad, EU, NATO, Hrvatsku i oslobađanjem od radikalnih političara.“ Mišljenja je kako stabilnost BiH leži u normaliziranju političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

„Ukrajina je bitno promijenila relacije u svijetu, Europi i odnos prema BiH.

Američka politika je vrlo pragmatična. I oni su u jednom trenutku vidjeli da bi moglo doći do problema. Oni te probleme ne žele jer znaju kao je to izgledalo 90-ih godina.

Odlučili su povući poteze kako bi vratili stabilnost. A to znači prije svega jačanje hrvatske strane da zadrži svoju ustavnu poziciju jer znaju da se ona ne može dokinuti na miran način. Oni bošnjački radikali koji su mislili da će nekakvim svojim govorčićima, tekstovima i prijetnjama uplašiti Hrvate pa ćemo se mi kao sada pogubiti i pobjeći jednostavno nisu realni.“

Dr. Lučić ističe kako je problem bošnjačke političke scene što se između sebe ne može konsolidirati. Nisu sigurni jesu li nacionalne ili građanske stranke. „Ako gledamo neutralno onda vidimo da su itekako nacionalne. Dobivaju glasove bošnjačkih birača. DF, SDP i SDA su bošnjačke nacionalne stranke s tim da su neke od njih nacionalne, nacionalističke, a neke su, poput DF-a šovinističko-fašističke.“

Naglasio je kako je pozicija Željka Komšića u Predsjedništvu BiH protuustavna i kako se protivi zdravom razumu. „Da Ustavni sud BiH radi svoj posao i da međunarodna zajednica želi do kraja razriješiti stvari bilo bi najjednostavnije njegovu poziciju dokinuti.“

U povodu obljetnice Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne naveo je kako je osnovana iz solidarnosti prema stradanjima Hrvata u Hrvatskoj, kao politička poruka Bošnjacima i ostalima da Hrvati u BiH ne žele ostati u krnjoj Jugoslaviji te kao poruka da će se Hrvati braniti od srpske agresije. „Nije nastala kao oblik secesije ili pokušaj izdvajanja dijela BiH. Upravo iz želje da Hrvati mogu živjeti i preživjeti u BiH formirana je poslije HR HB. A nakon toga je Washingtonskim sporazumom ugrađena u Federaciju BiH“, objasnio je Lučić.

Više o svemu u videu emisije Kompas.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
poskok.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button