Izbor uredništva

Napeto u BiH nakon Inzkovog nametanja zakona. Dodik najavljuje odcjepljenje RS.

Odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina političari u toj zemlji u petak su očekivano različito ocijenili, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako u Republici Srpskoj taj zakon neće provoditi te je zaprijetio odcjepljenjem od BiH.

Zakonom o izmjenama kaznenog zakona BiH koji će stupiti na snagu za osam dana svima koji niječu ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, odnosno ne poštuju sudske presude izrečene počiniteljima ili ih veličaju i nagrađuju, ubuduće prijeti zatvorska kazna do pet godina.

No član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odmah nakon što je objavljena Inzkova izjava, u Banjoj Luci sazvao je konferenciju za novinstvo kako bi ljutito poručio da u Republici Srpskoj odluke visokog predstavnika neće priznati niti će provoditi zakon kojega je nametnuo kao i da će entitetskom parlamentu predložiti da na teritoriju RS “zabrani djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH”.

Inzka i cijelu međunarodnu zajednicu nazvao je “kretenima”, a najavio je kako će članovi njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata ubuduće bojkotirati sudjelovanje u tijelima vlasti BiH kao i da na takvo postupanje kani pozvati i druge političke stranke sa srpskim predznakom.

Sličan stav imaju i oporbeni političaru u Republici Srpskoj tako je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković rekao da je odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju zakona o negiranju genocida najveća moguća katastrofa.

“To je jedan strahovito loš potez. Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srpsku i za naš narod. Bilo koja vrsta nametanja nije dobra, da mi neko nameće mišljenje ili pogled na povijest, to je za mene pogubno i štetno. Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Stanivuković na pitanje novinara.

Dodaje da ne vidi da je ta vrsta odluke, koja odmah stupa na snagu, provodiva.

“Prvi kažem da ću nastaviti da imam svoje mišljenje ma kakva god cijena toga bila. Niko me ne može strpati u zatvor, ni kazneno goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako to vidi. Određene stvari u prošlosti ću vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i imam pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na povijest”, istakao je Stanivuković.

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodik sinoć je na društvenim mrežama objavio video povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida i veličanje zločina.

U videu Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, drži govor, a prikazuju se razni kadrovi. Jedan od kadrova je i velika srpska zastava.

“Ja se bojim samo boga i da ne razočaram ovaj narod”, govori Dodik. Među ostalim, kaže da negira genocid u Srebrenici.

“Republika Srpska će reći DOSTA! Odbacujemo nametnute zakone, ako nam u BiH ne daju da živimo kako želimo, mi svoj put znamo. SNSD se vodi voljom naroda, a volja naroda je jasna – Republika Srpska prije svega!”, piše na Twitteru uz video.

Video je objavljen i na YouTube kanalu SNSD-a.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button