Domovina

NA KOJE PROGNANIKE ĆE VLADA POTROŠITI 3 MILIJARDE KUNA?!?

Na današnji dan 1990. usvojena je Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji te je UN 2000. godine 18. prosinca proglasio Međunarodnim danom migranata.

Mi Hrvati, nažalost, najbolje znamo što je progonstvo. Prema podacima iz Prijedloga nacionalnog programa povratka prognanika i izbjeglica Vlade RH iz 1994., sredinom siječnja 1992. u Hrvatskoj je bilo oko 700 000 prognanika i osoba izbjeglih s područja zahvaćenih ratom.

Uz dužno poštovanje prema patnji svakog čovjeka koji je bilo gdje u svijetu morao napustiti svoj dom, moramo naglasiti kako nam nije jasno zašto državni proračun RH uključuje i stavku od gotovo tri milijarde kuna za stambeno zbrinjavanje prognanika i izbjeglica u iduće tri godine.

Hrvatska, naime, nema prognanika ni izbjeglica. Naša je zemlja suočena jedino s krizom ilegalnih migracija kojima se bave nadležne institucije te već postoje ustanove koje rješavaju smještaj i druge potrebe za tražitelje azila.

S druge strane, stavka proračuna pod nazivom Programi poticanja povratka“ predviđa iznos od samo 2 milijuna kuna.

Dakle, nakon što su korupcijom i negativnom selekcijom potjerali preko 10% stanovništva iz RH od zadnjeg popisa, sada licemjerno uvode proračunske stavke za povratak protjeranih, i to u smiješnim i ponižavajućim iznosima.

Nadalje, pomoć povratku Hrvata u BiH iznosit će mizernih 5 milijuna kuna.

Hoće li Vlada te milijarde kuna namijenjene prognanicima možda iskoristiti za pomoć stradalnicima od potresa u Zagrebu i na Banovini koji su bili prisiljeni napustiti razrušene domove? Sumnjamo, iako bi možda trebala, s obzirom na to kojom im brzinu obnavljaju iste.

Zbog svega navedenog, tražimo od Vlade RH da se očituje na što točno namjerava potrošiti tri milijarde kuna i na koje prognanike i izbjeglice je mislila, objavljuje Domovinski pokret na svom FB profilu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button