Nogomet

MOSTARKA DORA VIDOVIĆ PISALA GAZZETI/Zrinjski nije ustaški nego najmultietničkiji klub u Bosni i Hercegovini

Dora Vidović, Mostarka s adresom u Veneciji reagirala je na nedavni skandalozni tekst objavljen u najčitanijem dnevniku Gazzeta dallo Sport u kojemu se Zrinjski iz Mostara naziva ustaškim klubom. Dora je doduše rođena u Zagrebu 1994, odrasla u Mostaru gdje se školovala. Završila osnovnu školu i Gimnaziju sve do 18-te godine kada je otišla studirati u Italiju. Diplomirala je na fakultetu Ca’Foscari u Veneciji internacionalnu politiku i ekonomiju, s diplomskim radom o temi ‘Kako i na koji način BiH bi mogla ući u Europsku Uniju’ obuhvaćajući obje tematike (političku i ekonomsku) s osvrtom na 14 prioriteta koje je BiH dužna ispuniti. Autoru teksta u Gazzeti i samoj tiskovini uputila je pismo, reakciju koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Topello,

Zovem se Dora i namjera mi je objasniti Vam nekoliko činjenica o klubu Zrinjski. Naime, godine 1905. u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Hrvoje u Mostaru, hrvatska mladež je osnovala HŠK Zrinjski. Već 1914. godine, točnije 28. lipnja 1914. godine, s prvim plamenom Prvog svjetskog rata, zabranjen je rad “Zrinjskog”. Tri naredne godine zamire svaka sportska aktivnost u gradu Mostaru, sve do 1917.godine.
Ali, tek se 1922. godine obnavlja HŠK Zrinjski, koji kreće s ozbiljnijim natjecateljskim ambicijama, ne toliko u nekom ligaškom statusu, koliko u nakani da igra utakmice s takmacima u gradu Mostaru kao što je bio RŠK Velež. Tako je Zrinjski 1923. godine postao prvak Mostara, pobijedivši na svom igralištu  jakog konkurenta JŠK i RŠK Velež. Vrijedno je spomenuti da je Zrinjski u tom radzoblju odigrao i 3 utakmice pod svjetlošću reflektora. Za tu prigodu reflektori su posuđeni od mostarskog rudnika mrkog ugljena i na prvu utakmicu je stiglo i oko 500 navijača Zrinjskog iz Širokog Brijega.
Tijekom 1941. godine Zrinjski se, zajedno sa SAŠK-om iz Sarajeva i NK Hrvojem iz Banje Luke uključuje u Prvu hrvatsku ligu, koja je formirana nakon što je 17.07. 1941. godine Nezavisna država Hrvatska bila primljena u članstvo FIFA-e. Iz tog razdoblja ostale su fotografije koje svjedoče o povijesnim utakmicama Zrinjskog protiv Građanskog iz Zagreba i splitskog Hajduka. Godine 1942. HŠK Zrinjski odigrava i jednu utakmicu protiv selekcije talijanske vojske i pobjeđuje s 2:0 !
Ostao je i trag da je 1943., također u Mostaru, odigrana utakmica s Muslimanskim omladinskim športskim klubom Jedinstvo, u kojoj je ostvarena pobjeda od 2:1.
Negdje na tom podatku završava se nedovoljno poznata, u dokumentima nedostatna, povijest HŠK Zrinjski. Naravno, ako se izuzme velika crna točka, stavljena 1945. godine na sudbinu kluba. Tada je nova komunistička vlast zabranila svim kulturnim i sportskim udrugama s nacionalnim predznakom obnovu rada. Hrvate iz Hercegovine je najviše peklo navodno potiskivanje nacionalnog u ime nekih viših, a u suštini velikodržavnih ciljeva vlastodržačkih naroda. Zato je početak političkog višestranačja u BiH tako eruptivno najavio buđenje hrvatske nacionalne svijesti i obnovio snažne, iako desetljećima zatomljene, sentimente prema HŠK Zrinjskom.
I napokon, nakon 47 godina komunističke zabrane, svečano je 1992. godine u Međugorju, usred ratnog vihora koji je zahvatio BiH, formiranjem “Inicijativnog odbora za pripremu obnoviteljske skupštine” obnovljen i počeo je s radom i Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar. Klub čije se ime 50 godina nije smjelo ni spomenuti pod prijetnjom zatvora.
Od obnavljanja rada, u lipnju 1992. godine HŠK Zrinjski se natjecao u tri različita prvenstva, ali uvijek u najkvalitetnijem rangu koji je u određenom razdoblju postojao.
Sve ostalo je povijest, ali danas je HŠK Zrinjski (iz Hercegovina ako ništa Mr. Topello) najuspješnija nogometna momčad u BiH, a to potvrđuje i činjenica da ove godine igraju na europskom turniru, kao prvi tim Bosne i Hercegovine.
Ono što Vi kao novinar ne želite napisati, a što Vas ovim putem pitamo je slijedeće – Vi bi morali znati nešto i o svojoj, talijanskoj povijesti kad već nama dijelite lekcije ?

Naime, mnogi smatraju da je za vrijeme Mussolinijeve fašističke vladavine, on bio navijač Lazija. Jel se slažete s tim ili je možda bio navijac Rome? Ili mozda cak FC Bologna?
Bez da dužim mnogo, nadam se da Vi poznajete dobro ovu činjenicu.
Ono najbitnije što želim reći jeste da je zastrašujuće kako Vi možete nazvati klub Zrinjski “ustašama” i kako bi trebali znati da je to danas najmultnietničkiji klub u ovom dijelu Europe s izvršnim dopredsjednikom Židovom i Izraelcem gosp. Amirom Gross Kabirijem. U ovom timu igraju i Hrvati i Bošnjaci čak i Srbi.

S obzirom da pričamo o nogometu, normalno je da svaki narod voli svoje (svak svoj klub) želim samo istaknuti ono sto ste Vi napisali: Zrinjski Mostar, ustaški klub vlada Europom…… To je najstroži hrvatski klub Bosne………

Shvatit ćemo kao da je lapsus lingue, najbolje tako.
A do tada, srdačan pozdrav od Hrvata iz Hercegovine i svih navijača Zrinjskog kluba iz Mostara, ako nas želite posjetiti, uvijek ste dobrodošli da popunite Vaše kulturne nedostatke”, stoji u pismu Mostarke Dore Vidović s adresom u Veneciji.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button