Domovina

MINISTRE BEROŠ KOLIKO CJEPIVO DOISTA ŠTITI OD SMRTI?

”Nakon jučerašnje press konferencije na kojoj sam se osvrnula na IZVJEŠĆE O UČINCIMA PROVEDBE MJERA IZ ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI TIJEKOM EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 UZROKOVANE VIRUSOM SARS-COV-2 U REPUBLICI HRVATSKOJ, ZA RAZDOBLJE OD 1. LIPNJA DO 31. KOLOVOZA 2021. s naglaskom na pogrešno komuniciranje ključnih zdravstvenih podataka zaprimila sam dosta upita oko toga što se u navedenom izvješću doista nalazi.

Budući da sam ga usporedila s prethodnim IZVJEŠĆEM O UČINCIMA PROVEDBE MJERA IZ ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI TIJEKOM EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 UZROKOVANE VIRUSOM SARS-COV-2 U REPUBLICI HRVATSKOJ, ZA RAZDOBLJE OD 16. SIJEČNJA DO 31. SVIBNJA 2021, kad već to Vlada nije sama učinila, želim istaknuti podatak koji me zabrinuo, a koji sam navela na press konferenciji i koji je opravdano uzbunio hrvatske građane. U izvješću za prethodno razdoblje, od siječnja do svibnja 2021., piše sljedeće:

„Cijepljenje protiv COVID-19 (analiza cijepljenja – COVID pozitivitet, hospitalizacije i smrti cijepljenih osoba u izvještajnom razdoblju): ukupno je bilo 8.474 pozitivnih nakon 1. doze (0.837 %), 845 pozitivnih nakon 2. doze (0.268 %, raspon 0-118 dana), 556 pozitivnih nakon 14 i više dana nakon druge doze, 801 hospitalizacija nakon 1. doze (0.079 %) i 81 hospitalizacija nakon 2. doze (0.026 %).

Umrlih nema niti prema HZZO bazi niti u prijavama COVID smrti. Taj nam je podatak javno poznat kao „cjepivo štiti od smrti“. Međutim u novom izvješću, za razdoblje od lipnja do kolovoza, piše sljedeće: „podaci pokazuju kako znatan dio hospitaliziranih nije bio cijepljen (80,21 %)“ te „pokazuju kako znatan dio preminulih osoba hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19 nije bio cijepljen (77,89 %)“.

Među preminulima je dakle čak 7,92% cijepljenih s jednom dozom i 14,19% cijepljenih s dvije doze! To znači da smo u svega nekoliko mjeseci došli od 0 preminulih od Covida 19 koji su cijepljenih do 22,11 % onih koji su cijepljeni među preminulima (većinom s dvije, u manjem broju s jednom dozom). Umjesto da Vlada nedvosmisleno komunicira taj zabrinjavajući podatak i upozori naše građane da nisu 100 posto sigurni ni ako su cijepljeni mi u izvješću čitamo umirujuću interpretaciju podataka „kako znatan dio preminulih osoba hospitaliziranih zbog bolesti COVID-19 nije bio cijepljen“.

Štoviše, sredinom rujna ministar Beroš javno govori sljedeće: „Međutim, štiti (cjepivo) dokazano od najtežih oblika bolesti i smrti. Iskoristimo to. Moglo je biti i drugačije”, rekao je Beroš.“ (Novi list, prema RTL Danas, 16. rujan 2021.) Možda da pročita svoje izvješće?

Radi razumijevanja konteksta važno je i napomenuti da su u prvom izvještajnom razdoblju ukupno 1.272.513 osobe cijepljene prvom dozom, a od njih je 478.574 osoba cijepljeno s dvije doze. Cijepljeno je 31,4 % ukupnog stanovništva odnosno 37,9 % odraslog stanovništva najmanje prvom dozom cjepiva. Zaključno s drugim izvještajnim razdobljem cijepljeno je 51,22 % odraslog stanovništva barem jednom dozom cjepiva protiv COVID-19, od čega je 1.730.522 osoba cijepljena barem jednom dozom, a cijepljenje je završeno za 1.619.592 osobe (1.548.439 osoba cijepljeno s dvije doze te 71.153 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 47,99 % odraslog stanovništva za koje je završeno cijepljenje.

Nisam ni za ni protiv cijepljenja. Budući da nisam epidemiološki i medicinski stručnjak po tom osjetljivom pitanju ne dijelim zdravstvene savjete drugima. Načelno, kao i u svemu drugome što se odnosi na medicinske intervencije, zalažem se za slobodan izbor.

Ukoliko je to nekome relevantan podatak, ja se nisam cijepila jer sam preboljela Covid 19, a moji roditelji, koji su u rizičnoj skupini s obzirom na dob i zdravstveno stanje, su se cijepili. Voljela bih da njima, i svima drugima koji su se cijepili, netko jasno kaže koliko ih cjepivo doista štiti. S obzirom da mi je muž bio hospitaliziran zbog Covida 19 daleko sam od „koronaskeptika“, ali ne podnosim kad me se „mulja“ s ključnim podacima. A ova Vlada to često radi.” napisala je Marija Selak Raspudić.

cjepivo

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button