Domovina

Milanović se neće sastati s Nancy Pelosi: ‘Ona ionako za dva tjedna više neće biti na toj poziciji’

Predsjednik Republike Hrvatske sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske povodom obilježavanja Dana Grada. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara.

Milanović je u izjavi nakon svečanosti kazao kako se neće susreti s Nancy Pelosi koja je u ponedjeljak stigla u Zagreb na Krimsku platformu, jer “neće stići” i dodao da “ona za dva tjedna ionako neće biti ono što je sada. U Americi su za dva tjedna izbori i pobjedit će Republikanci”.

Rekao je i kako nije pratio slučaj s mogućim policijskim nasiljem nad navijačima te da ne zna puno o tome, ali je dodao kako “postoje situacije u kojima se policajac nekada ne može obraniti, a da ne povuče”.

Govoreći o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj ponovio je kako je to “svrstavanje na stranu i sudjelovanje u ratnom sukobu. To je crta preko koje ne dopuštam. Drugima mogu pomoći i suosjećati, previše smo se brinuli o drugima, a o nama nitko. Naša je situacija takva da moramo brinuti svoju brigu”, rekao je Milanović

“To nisu vojna pitanja, nego pitanja sudbine i sigurnosti jedne države, ljudi koji ovdje očekuju najbolji život”, kaže predsjednik dodajući kako je uvjeren da radi ispravno i da je na onoj strani povijesti koja je nama važna, “našoj strani povijesti”.

“Naša pozicija je takva da moramo brinuti svoju brigu”, zaključuje.

“Hrvatsku se ne tretira, ne kao ozbiljnu državu, nego kao ni neozbiljnu, i sad bi mi trebali raditi za druge. Ministar vanjskih poslova ide u Bruxelles i tamo se glasa o odluci koja se tiče hrvatske nacionalne sigurnosti, hrvatskog OSRH-a koji ima jednog vrhovnog zapovjednika i odluka se donosi da ja ne znam ništa. To je protuustavno. Ta odluka nikoga ni na što ne obvezuje. To je poruka svim komentatorima koji tvrde da Hrvatska ima dužnost, Hrvatska nema nikakvu obvezu, nek mlate gloginje nečim drugim. Hrvatska ima obvezu prema NATO-u, nema obveza borbenih, nema nikakvih obveza. U slučaju da netko napadne Poljsku ili Litvu, to je druga stvar, ali sporazum ne ide u detalje”.

“Što da Hrvatska napadne Srbiju i zarati, je l’ nama NATO treba pružiti pomoć i zaštitu? Možda da, možda ne. I od članica NATO-a se očekuje da budu racionalne i vode računa o drugima, ima nas puno. I ta obveza priskakanja u pomoć drugoj članici NATO-a je obveza iz 1949. Prošlo je 73 godine, svako pravilo živi svoj životni vijek i ja to pravilo doživljavam ozbiljno, ali potrebno je i naše razumno ponašanje da se ne uvalimo u veće probleme od onih koji nam trebaju.

Hrvatska neće napasti Srbiju ni Srbija Hrvatsku, jasno, ali ovo govorim da doskočkim prevarantima koji govore o nekim hrvatskim obvezama. Gdje su bili dok sam godinu dana trubio o  Hrvatima u BiH? Država je kao koncept sebična tvorba, okružio si se granicama da bi brinuo o sebi”, kaže Milanović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button