Domovina

Kudin most: Skrivena ljepota i priča o ljubavi podno Velebita…

Kudin most je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj

Kudin most skrivena je ljepota. Iako sa dalmatinske obale put do njega nije dalek, posjetitelji do Kudinog mosta rijetko dođu, rijetko njime prođu, no tko je jednom bio – ostao je bez daha.

Od Zadra tek nešto više od sat vremena vožnje, na području Grada Obrovca, smjestio se Kudin most. U neposrednoj blizini maloga mjesta Golubić, na rijeci Krupi. Ni lokacija Kudinog mosta, ni njegov izgled nisu banalni: most je sagrađen u suhozidu, graditelj je zamislio da stvori lukove, napravio ih je 12 od sedrenih blokova i svi su do danas sačuvani. Most je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće i zaštićeni je spomenik kulture.

Kako doći do Kudinog mosta?

Rijeka Zrmanja teče duboko usječena u kanjon teško prohodnoga kraja podno južnih padina Velebita. U Zrmanju se ulijeva rijeka Krupa, koja je najduža pritoka Zrmanje, ujedno i vodom najizdašnija. Kudin most je na rijeci Krupi, do njega se dolazi tako što se na cesti Obrovac-Gračac skrene prema Golubiću i Kaštelu Žegarskom. Po dolasku u Golubić nije teško pronaći staru školu, a upravo pokraj nje postoji oznaka za put koji odatle vodi prema Kudinom mostu.

Po dolasku na most, u zelenilu i osjećaju potpune „izgubljenosti“ pod veličinom Velebita i kanjona, posjetitelja dočeka prava priča o nastanku Kudinog mosta, kao da nestvarna ljepota krajolika i samog prijelaza rijeke Krupe mostom sa 12 lukova nije dovoljna.

Kudin most rijeka Krupa

Kudin most nije samo most koji u prelijepoj prirodi spaja dvije obale rijeke Krupe. On je priča o ljubavi.

Mladić po imenu Kude, kaže stara priča, napravio je cijeli pothvat i u suhozidu, sedrenim blokovima i stupovima prije više od 200 godina sagradio most kako bi došao na drugu stranu rijeke, do svoje djevojke koju je volio. Premostio je rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Kudi u spomen, most je dobio ime.

Kudin most na rijeci Krupi dug je 109 metara!

Rijeka Krupa inače svojom ljepotom privlači posjetitelje u svim dijelovima godine. Tok ove rijeke ima čak 19 slapova. Iako duga nevelikih 11 kilometara, rijeka Krupa jedna je od najljepših pritoka čijih 19 slapova, bilo visinom, razvedenošću ili oblicima, spadaju u najljepše slapove u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da Kudin most nema toliko posjetitelja, iako je sve uređeno, staze su prohodne, vidikovci održavani. Zato je razumljiv ushit svakog tko je posjetio Kudin most, oduševljenje ljepotom, hladovinom, prirodom, mirom, tokom rijeke, atraktivnom gradnjom, obližnjim slapom, pozicijom daleko od svega, idealnom za potpuno opuštanje.

Stoga će dolaskom na „skrovitu“ stazu Kudin most posjetitelj upoznati najljepši dio Krupe, njene raskošne slapove i sedrene kaskade, te prelaskom preko Kudinog mosta doživjeti čaroliju priče o ljubavi, uz saznanje da je Kudin most ujedno najstariji očuvani prijelaz preko rijeke Krupe.

Sentimentalna priča o skladnoj gradnji i iznimnoj ljepoti krajolika dobiva, međutim, novu dimenziju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button