Izbor uredništvaVideo

Kome sad vjerovati, našem uglednom znanstveniku Draganu Primorcu ili “stručnjakinji” Vlatki Pokos

Kome sad vjerovati, našem uglednom znanstveniku Draganu Primorcu ili “stručnjakinji” Vlatki Pokos? ”Osobe koje su preboljele (koronavirus) imaju stanični imunitet i zaštićene su”, rekao je za HRT prof. dr. Dragan Primorac navodeći da ”kad padne razina protutijela, ne znači da niste zaštićeni”. 

Rekao je da, ako je naš organizam sposoban, a uglavnom jest, on se sjeti što je bilo iz ranijeg vremenskog perioda, aktivira se taj stanični imunitet i mi bivamo zaštićeni.

”Puno je publikacija pokazalo da jednom kada padne razina protutijela ne znači da vi niste zaštićeni, a s druge strane znači da bez staničnog imuniteta ne možete biti dugotrajno zaštićeni. Prema nekim radovima, a mi to znamo oko starijeg brata Sars-Cov-2 iz 2003., i godinama. To će donijeti do promjene paradigme formiranja stavova odgovornih kako se postaviti prema osobama koje su preboljele i koje su cijepljene.

kome

Snažan stanični imunitet postoji i kod jednih i kod drugih. Vremenski period što se tiče Sars-Cov-2 nije jasan, malo je vremena prošlo, i zbog toga znanost ima veliku snagu. Mi pratimo što se događa unutar populacije i na temelj toga ćemo donositi zaključke”, rekao je. Između ostalog, naveo je kako od početka pandemije imamo jedno pitanje, za osobu koja je preboljela ili je cijepljena, koliko traje imunitet?

Prvi Anti-SARS-CoV-2 S imunokemijski test u Poliklinici AGRAM

”Što predstavlja ako mi nakon dva-tri mjeseca nemamo antitijela? Kada virus Sars-Cov-2 uđe u organizam, nekoliko je način na koje se mi protiv njega borimo. Prvo, u početku B limfociti koji dolaze ih koštane srži mogu ga direktno napasti i krenuti u proizvodnju protutijela.

Kada virus uđe u stanicu imamo jedan drugi mehanizam koji djeluje putem makrofaga ili dendrijskih stanica koje ga progutaju, raskomadaju i predoče T limfocitima. Oni imaju golemu ulogu, luče puno bioaktivnih molekula koje stimuliraju cijeli imunosni sustav. Citotoksičnim stanicama ne treba puno pomoći, one odmah napadaju virus i unište ga”, rekao je hrvatski znanstvenik.

Što o svemu tomu kaže naša “stručnjakinja” Vlatka Pokos pročitajte na sljedećem LINKU.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
bljesak.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button