GospodarstvoZanimljivosti

Koje zemlje su najpovoljnije za pokretanje poslovanja?

Pokretanje poslovanja nije tako jednostavno kao pronalazak same ideje.

Dodatno, osim uloženog vremena postoji često i potreba kapitalnog ulaganja koje ne mora biti malo.

Novi posao obično zahtjeva plaćanje različitih državnih davanja/troškova u obliku naknada, licenci, certifikata, dozvola, odobrenja i sl., zbog čega mnoge vlade zahtijevaju najmanji kapitalni ulog za novoosnovano društvo/tvrtku.

A troškovi su relativni. Iako može biti skupo pokretanje poslovanja u nekim zemljama, na papiru, za ocjenu povoljnosti / prihvatljivosti ulaganja je također neophodno uzeti u obzir i relativne prihode.

Troškovi pokretanja poslovanja u različitim državama

Promatrajući samo troškovnu stranu, pokretanje poslovanja, je visoko ovisno o zemljopisnom smještaju vašeg poslovnog pothvata.

Neke države čine troškove za pokretanje poslovanja iznimno niskim kako bi ohrabrili povećanje ekonomske aktivnosti. Druge države, naprotiv, imaju visoke i gotovo nepristupačne naknade/troškove, kako bi zaštitili postojeće subjekte, ili jednostavno unovčili poduzetnički duh.

pokretanje poslovanja
Slika: prikazuje najstarija poduzeća po godištu osnivanja. Na području RH je to brodogradilište Kraljevica osnovano 1729.g.
Izvor/detaljna slika na VC

Na prvi pogled, najjeftinije regije za pokretanje poslovanja uključuju Središnju Aziju i Afrku. Dok najskuplji uvjeti prevladavaju uglavnom na Bliskom Istoku (#1 UAE troškovi: $7,444, #4 Katar: $3,952, i #6 Libanon: $2,855.

BLISKI ISTOK

Koja država je najpovoljnija za pokretanje poslovanja?

Kao što se troškovi razlikuju po zemljama, tako i relativna pogodnost pokretanja poslovanja. Naime, iako su neke zemlje jeftinije od drugih u kojima se za dolar pokreće vlastiti posao, slika se mijenja kada u izračun uzmete u obzir mjesečni prihod. Kada se troškovi pokretanja poslovanja usporede sa mjesečnim prihodima tada mnoge razvijene zemlje prednjače.

Gdje je najbolje mjesto za početi posao? Može ovisiti o ograničenjima ulaska. Ali najveće ograničenje zahtjeva vrijeme i genijalnost: pronalaska prave idjee u pravo vrijeme.

EUROPA:

Slika: RH je prema predstavljenim podacima značajno povoljnija od okruženja, a kao najpovoljnija država je u okruženju Slovenija.

Ova cjelovita grafika u prilogu/poveznici od BusinessFinancing.co.uk koristi podatke od Svjetske Banke, Doing Business 2020 izvješća koje procjenjuje troškove otvaranja novih malih do srednjih društava sa ograničenom odgovornošću (skraćenica d.o.o.) u 190 različitih zemalja/država.

pokretanje poslovanja
Detaljna slika: ovdje

Za više detalja provjeriti na visualcapitalist.com.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button