Domovina

Karolina Vidović Krišto: MARIĆ ŠTITI KORUPCIJU

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (KVK) je i danas (19.08.2021.g.) ponovno skrenula pozornost upravo na glavni problem RH, odnosno na nedopustivo ponašanje vladajućih, ovog puta ministra Z. Marića, u kontekstu kojeg obraćanja KVK navodi kako,“ogromna većina hrvatskih građana se nije pomirila s ovom nepravdom koja vlada u Hrvatskoj, i neka znaju da će vrijeme polaganje računa vrlo brzo doći i da ćemo uspostaviti vladavinu prava, te biti ravnopravni s drugim europskim narodima – i stvoriti pravednu i bogatu Hrvatsku.”.

Podsjećamo da smo nedavno prenijeli članak (Pljackaške operacije OZNA-e, UDBA-e, KOS-a, SBD-a) koji u načelu potvrđuje ovaj slučaj Z.Marića, kojim se ponovno potvrđuje da današnje strukture vladajućih uvelike proizlaze iz bivšeg sustava jugoslavensko-komunističkih zlotvora, čiji je način postupanja (“use nase i podase”) ostao nepromijenjen, bez obzira kakve oni sami gluposti govorili kao opravdanje – jer ih djela razotkrivaju. Ovaj slučaj je samo jedan primjer iz naše svakodnevnice, a koja se može promjeniti, izbornim sustavom, referendumom i izborima (ali ne od kuće).

Obraćanje saborske zastupnice KVK prenosimo u nastavku, u cijelosti:

Karolina Vidović Krišto,
Slika: današnje obraćanje KVK javnosti.

Dame i gospodo,

Jučerašnja konferencija za medije ministra financija Marića, te događanja nakon te konferencije, su – blago rečeno – još jedno drsko ruganje hrvatskim zakonima, ruganje europskim standardima, te otvoreno vrijeđanje hrvatskih građana.

Afera s jahtom, u kojoj je Marić uhvaćen, nije prva afera Zdravka Marića, već je još jedan dokaz načina na koji vladaju Marić i ova Vlada, a to je otvoreno pogodovanje moćnicima i rigorozno postupanje prema običnim građanima.

Vladajuće strukture u Hrvatskoj krše zakone, prilagođavaju zakone svojim potrebama ili jednostavno ignoriraju zakone, i time prouzročavaju korupciju, siromaštvo i nepravdu koji dominiraju hrvatskim društvom.

Zajednički nazivnik za način upravljanja vladajućih struktura jest netransparentnost.

Tako taj ministar Marić najprije kaže da ne će reći čija je jahta, pa onda – da će razmisliti hoće li reći, da bi nakon nekoliko sati otkrio identitet svog navodnog prijatelja.

A identitet je potvrdio ono što cijelo vrijeme tvrdim: a to je, da je vladajuća struktura međusobno uvezana, da između Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a, i njihovih satelita, nema razlike, a da su ideološka lamentiranja samo dimna zavjesa za nečasne rabote koje rade.

Jer, otac vlasnika te jahte, Mirko Pavičić, je vrlo poznat u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji kao lokalni, takozvani crveni tajkun, i osobni prijatelj kontroverznih ex-komunista, Slavka Linića i Vojka Obersnela.

Pavičićevi poslovni modeli nisu nikakva posebna profesionalna vještina. Jedan od tih modela jest povoljno iznajmljivanje atraktivnih, gradskih prostora u centru Rijeke i davanje u daljnji zakup po skupoj cijeni. Jer, mentalni kod poslovnog svijeta koji okružuje Marića funkcionira po načelu – nije bitno što znaš, već koga znaš.

Tvrditi da ministar financija, koji je nadređen Poreznoj upravi i Uredu za sprječavanje pranja novca, ne može utjecati na poduzetnika je naravno smiješno i apsurdno. Upravo obitelj Pavičić ima poslove s poreznim oazama, i to je upravo nadležnost Marićevog ministarstva. Njegove tvrdnje o nepostojanju mogućnosti pogodovanja uvreda su zdravog razuma. Međutim, ministar Marić pripada strukturi ljudi za koje istina, uljuđenost ili poštivanje zakona ne igraju nikakvu ulogu. Marić, Plenković i ostali moćnici smatraju da je normalno stanje manipulirati hrvatske građane, primjenjivati zakone selektivno te se osobno bogatiti i omogućavati bogaćenje uskom broju odabranih, te se da mi građani s tim stanjem moramo pomiriti. Po Plenkoviću i Mariću mi Hrvati smo građani drugog reda u EU.

Ali poručujem im da gospoda taj film više ne će gledati.

Neki se možda sjećaju čuvenog slučaja neuredno prijavljenih stranačkih donacija bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla. Riječ je bila o prekršaju, a ne o kaznenom djelu, te proračun ničim nije bio oštećen, ali je morao podnijeti ostavku na sve stranačke dužnosti. Znači, Helmut Kohl, prvi počasni građanin Europske unije, kancelar njemačkog ujedinjenja, morao je zbog prekršaja odstupiti, jer riječ je o političkoj odgovornosti, to jest, o odgovornosti pred svojim građanima.

A što hrvatski građani moraju trpjeti?

Ponašanje Marića i Plenkovića nije pitanje političko odgovornog ponašanja. Ovdje je riječ o novcima hrvatskih građana koji se kroz korupciju građanima otuđuju. Država u kojoj ministri otvoreno demonstriraju da ne poštuju zakone, i to bahato i drsko u javnosti demonstriraju, svaki međunarodni analitičar će okarakterizirati kao državu u kojoj vladavina prava ne funkcionira. A to, pak, rezultira da svaki ozbiljni investitor takvu državu zaobilazi. To vladajuća vrhuška u Hrvatskoj zna, to zna i Zdravko Marić. Ali njihovi vlastiti interesi, njihov egoizam i sebeljublje u potpunosti su ih zaslijepili, te ih šteta koju nanose svim hrvatskim građanima uopće ne zanima.

Ovdje podsjećam na činjenicu, da je to što je Zdravko Marić uopće ministar samo po sebi skandal, te poraz demokratskih standarda i pravne države. O grijesima navedenog gospodina mogla bih satima iznositi činjenice.

Ovdje ću navesti samo nekoliko:

  • Kao državni tajnik Zdravko Marić je bio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke. U tom razdoblju dobiva kredit od Poštanske banke, i to po povlaštenim uvjetima, u kunskom iznosu. To što u to vrijeme obični hrvatski smrtnik nije mogao dobiti kunski kredit, već samo devizni, te što je umjesto 4% kamata, koliko je dobio Marić, morao plaćati kamate u iznosu od 6,9%, Marića nije bilo briga. To se u normalnom svijetu zove zlouporaba položaja.
  • U vremenu kada je gospodin Marić bio državni tajnik u ministarstvu financija, Ivica Todorić je dugovao državi milijune kuna za najam otoka Smokvice, a Porezna uprava, kojoj je Marić bio nadređen, Todoriću nije poslala ni opomenu. Porezna uprava jednostavno nije naplaćivala dug, kojega je dužna naplaćivati, što je izravna šteta hrvatskim građanima.
  • Isto tako, Hrvatska poštanska banka, za vrijeme njegova predsjednikovanja Nadzornim odborom, izdašno je financirala Todorićevo carstvo. Znači, Marić štiti Todorića i radi za njega s pozicije državnog dužnosnika i izravno nanosi štetu hrvatskom proračunu, to jest, hrvatskim građanima, te nakon što mu je masovno pogodovao, Marić hladnokrvno prelazi na visoku poziciju kod tog istog Todorića.
  • Nakon nekoliko godina Marić napušta Agrokor i postaje ministar financija. Na temelju kojih kriterija se u normalnim državama postaje ministar opće je poznato. Koji su kriteriji bili za njegovo imenovanje? U trenutku imenovanja za ministra, Marić nije imao nikakvu političku funkciju, niti je zabilježen ikakav njegov politički rad, ali dobiva najvažniji resor u državi. Zar ovo nije dokaz da Hrvatskom vladaju neformalne skupine, tj. duboka država?
  • Marić je dokumentirano lagao Hrvatski sabor tvrdeći da za vrijeme krize u Agrokoru nije razgovarao s Todorićem.
  • Marić je bio operativni dio Borg skupine koja je uprihodila milijardu kuna na temelju povlaštenih informacija i zakona kojeg su sami sebi prilagodili. Za takve stvari završava se u zatvoru.
  • Marić je kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a dodijelio 600 milijuna kuna za vjetropark Krš-Pađene pod potpuno dubioznim okolnostima, manipulirajući s vrijednošću projekta, a javnost je saznala, uobičajeno ne od Marića, da se sastao s vlasnikom vjetroparka, i to u četiri oka, znači bez svjedoka. Taj Marićev partner, Milenko Bašić, nakon nekoliko mjeseci završio je na međunarodnoj tjeralici.
  • Kako ne bismo zaboravili, Marić je svoju obiteljsku kumu postavio za predsjednicu Uprave HBOR-a.

Sve ovo što sam navela nedvojbeno dokazuje da metode upravljanja ministra Marića jesu: netransparentnost, zlouporaba i bezočna korupcija.

To što je Marić ministar, a ne na optuženičkoj klupi, može zahvaliti pravosuđu koje su političke vrhuške suspendirale kako bi se mogle neometano i protupravno bogatiti na račun hrvatskih građana.

Kada pojedinci pitaju – što je to duboka država i koji su to ljudi, onda vam odgovaram: evo, upravo je ovo jedan od primjera duboke države, mutnog djelovanja i bezočnog bogaćenja na račun hrvatskih građana. A navodna sposobnost Zdravka Marića je obična demagoška floskula, jer rezultat njegove sposobnosti je EK potvrdila činjenicom da je Hrvatska, poslije Bugarske, najslabija po platežnoj moći u Europskoj uniji. Toliko o sposobnosti ministra Marića.

Dame i gospodo, hrvatski znanstvenik, profesor Tado Jurić, objavio je kako je u zadnjih nekoliko godina samo u Njemačku odselilo 350 tisuća hrvatskih građana. Isto tako, Fina je objavila kako je gotovo 250 tisuća hrvatskih građana blokirano. Udio kamata u ukupnom dugu je nevjerojatnih 38%.

Sve ove nepravde su plod i rezultat rada Plenkovićeve vlade i njegovog ministra financija, koji su sprječavanjem rada legalnih državnih institucija omogućili sustavnu pljačku hrvatskih ljudi, a sada su došli u fazu kasne dekadencije, gdje besramno demonstriraju hedonizam i luksuz, dok istovremeno obične ljude guše abnormalnim porezima, nasilničkim rokovima, te neviđenom administrativnom ignorancijom hrvatskih građana.

Povijest nas uči da, u onom trenutku kada vladajuće strukture izgube osjećaj za realnost, a u neku ruku to možemo nazvati i gubitkom osjećaja za pristojnost, to je znak velikih promjena koje će se dogoditi.

Pozivam Andreja Plenkovića da već danas Marića razriješi funkcije ministra financija, jer, osim što su njegovi rezultati za hrvatske građane katastrofalni, on svojim ponašanjem nije dostojan biti članom hrvatske vlade. Ukoliko Plenković ne razriješi Marića, bit će to dokaz da se Plenković boji Marića, to jest, da se Plenković boji onoga što Marić zna te strepi da Marić ne progovori o zajedničkim grijesima.

Isto tako bi i DORH morao raditi svoj posao, i sve ovo što sam rekla uzeti u obradu. No, naravno da nismo naivni, i znamo da je DORH dio establišmenta, a ne neovisno tijelo kao što zakon nalaže.

Ali, jedno moraju znati, a to je da ću se protiv nepravde, bezakonja i korupcije boriti svim raspoloživim demokratskim sredstvima. Ogromna većina hrvatskih građana se nije pomirila s ovom nepravdom koja vlada u Hrvatskoj, i neka znaju da će vrijeme polaganje računa vrlo brzo doći i da ćemo uspostaviti vladavinu prava, te biti ravnopravni s drugim europskim narodima – i stvoriti pravednu i bogatu Hrvatsku, navodi u svome obraćanju Karolina Vidović Krišto.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button