Zanimljivosti

KAKO ODABRATI NAJBOLJU BANKU U NJEMAČKOJ?

Zanima vas kako otvoriti račun u banci u Njemačkoj? Ili možda niste sigurni da je vaša banka najbolje što ste mogli izabrati? Saznajte kako jednostavno i bez procedure zatvoriti račun u banci i koja je najbolja banka prema mojoj preporuci u nastavku teksta.

Za sve one koji znaju zašto im je potreban račun u Njemačkoj i kakve banke postoje predlažem da preskoče odmah na 4 kriterija za odabir banke u Njemačkoj.  

4 kriterija za odabir banke u Njemačkoj 

Ja sam prilikom promjene  svoje banke odredio 4 kriterija kojima ću se voditi da bi prebačaj bio uspješan.

1. Žiro kartica ili kreditna kartica?

Objasnit ću vam sada koje kartice postoje, da možete izabrati ono što vama treba:

Debit kartica (Girokonto)

Giro račun je glavna stvar koju morate napraviti kada dođete u Njemačku. Na nju se veže vaša plaća, stoga je dobro izabrati žiro-račun kojim je lako upravljati.

Mana ovog računa jest da ne možete plaćati online, na primjer na Amazonu, jer to nije kreditna kartica.

DKB banka daje vam mogućnost da račun povežete s Google (Apple) Payom i plaćate online

Kreditna kartica

Kreditne kartice imaju prednost pred žiro karticama jer možete kupovati online.

Kreditne kartice u Njemačkoj funkcioniraju na način da imaju određeni limit na mjesečnoj potrošnji. Kartice su uglavnom Visa ili Mastercard. Na kraju mjeseca skida vam se svota koju ste taj mjesec trošili.

Pripazite s karticama koje tako koristite, budući da će vam kamata na minus biti jako velika – to je u Njemačkoj veliki minus

Da se ne bi mislili koliko trošite na svojoj kartici, najbolje vam je uzeti pre-paid kreditnu karticu.

To znači da jednostavno prebacujete novac na taj račun i trošite koliko imate. od svih na tržištu, smatram da je Black&White Prepaid Mastercard najbolja opcija. Cijena joj je 89,90 €, ali sa tim dobijete dvije kartice i nemate nikakve godišnje ni mjesečne troškove. Isto tako, neće se od vas tražiti provjera boniteta, takozvana Schufa provjera boniteta.

Ako pak želite besplatnu kreditnu karticu da s njom možete kupovati online, odabirom DKB cash besplatnog žiro računa dobijete i besplatnu VISA kreditnu karticu.

DKB-VISA-Card 180x114

Depot konto 

Tu vrstu računa možete tražiti ako želite trgovati sa dionicama, tako da možete s računa upravljati gdje novac ide.

DKB banka vam ima opciju otvaranja Depot konta automatski kada otvarate njihov besplatni žiro račun

2. Troškovi održavanja

Prilikom odabira banke bitno vam je znati želite li besplatno održavanje, ili ćete platiti određenoj banci mjesečni dodatak, ali da ste zadovoljni uslugom.

Ja na svojoj kartici DKB ne plaćam nikakve troškove za održavanje računa.

Zanimljivo je da prilikom predaje poreza u Njemačkoj, porezna uprava vam neovisno o troškovima paušalno priznaje 16 € za vođenje računa!
3. Online bankarstvo ili odlazak u ured
Razmislite dobro prije nego odaberete (ili promijenite banku) želite li rješavati sve online, ili pak volite otići u ured razgovarati sa službenikom.
4. Podizanje gotovine
Dobro razmislite koje su mogućnosti podizanja gotovine prilikom odabira banke. Uglavnom fizičke banke imaju veliki izbor bankomata na svakom koraku, pa vam je podizanje gotovine besplatno.
DKB banka daje vam mogućnost podizanja gotovine na bilo kojem bankomatu bilo gdje u svijetu bez ikakvih troškova pod uvjetom da podižete minimalno 50 €!
Najbolja banka u Njemačkoj
Mislim da već znate koju ću banku spomenuti. To je DKB. Da ne ispadne da je hvalim samo ja, časopis Money uvrstio ju je u jednu od najboljih banaka u Njemačkoj!
Focus Money - Testsieger Girokonto 2019

DBK je uvijek promatrao potrebe modernih potrošača, pogotovo jer online banke nude kvalitetne usluge za manju cijenu, pa je dao mogućnost otvaranja besplatnog računa (dok god imate minimalno 700 € mjesečnih primanja – što svatko zaposlen ima). Za provjeru prednosti i mana kliknite na ikonu:Prednosti

  • Besplatan žiro račun
  • besplatna žiro kartica, besplatna VISA kreditna kartica 
  • mogućnost bezkontaktnog plaćanja s obje kartice (Apple Pay, Google Pay)
  • besplatno podizanje novca sa VISA kreditnom karticom bilo gdje u svijetu!
  • besplatno stavljanje novca na račun u trgovinama REWE, Penny, Rossmann, dm
  • otvaranje računa potpuno online u roku od 15 minuta!

Mane

Otvorite danas vaš račun u DBK putem online prijavnice dolje! CIjeli postupak traje 15 minuta, a jedino što vam je potrebno jest osobna iskaznica da se možete identificirati preko video poziva. Što čekate? Prestanite plaćati vođenje računa u drugim bankama kada vam DBK nudi besplatnu opciju!

Klikni na dugme i otvori svoj prvi besplatni DBK račun!

otvori svoj besplatni DBK račun već danas!

Može li se imati račun u više banaka?

Ako smatrate da određene banke imaju bolje uvjete za neke druge usluge, možete se odlučiti otvoriti različite račune u različitim bankama. Prijenos novca s jednog računa na drugi je besplatan. 

Osobe kad tek dođu u Njemačku, ne žele puno komplicirati s bankama, pa drže sve svoje usluge na jednoj. Tako sam i ja. Ali onda sam se odlučio prvo promijeniti jednu banku s drugom, a onda otvoriti dva posebna računa. 

Budući da imam mali obrt, odlučio sam troškove za njega imati sa online bankom, a svoje “obične” troškove držati na računu fizičke banke.

Kako zatvoriti račun u banci?

Ako živite već duže vremena u Njemačkoj, i smatrate da ste našli bolju uslugu u drugoj banci, potrebno vam je zatvoriti račun u banci. 

Račun zatvarate na način da šaljete poštom vašu pisanu izjavu da želite zatvoriti račun u najkraćem ugovorno potpisanom roku (to uglavnom bude 2 tjedna ili na kraju sljedećeg mjeseca, slično kao i kad dajete otkaz poslodavcu).

Prije sam objašnjavao kompletan proces na dugo i na široko, ali i sam znam koliko je naporno popunjavati te obrasce i misliti se jeste li sve dobro napravili. Srećom postoje jednostavnije opcije, a to je automatski prebačaj na drugu banku.

DBK daje mogućnost zatvaranja vašeg starog računa preko njihove internet stranice  – i to u samo 10 minuta! jedino što vam je potrebno je vaš Legitimation-ID i vaš online PIN. To unesete na stranicu kada želite zatvoriti račun, potpišete preko mobitela, i oni odrade kompletan proces zatvaranja i prebacivanja sredstava.

Zaključak

Evo, nadam se da sam uspio detaljno objasniti na što treba paziti kada otvarate račun u banci u Njemačkoj. Mnogo nas po dolasku u Njemačku jednostavno nije razmišljalo o prednostima i manama pojedinih banaka, srećom mnoge nude automatsku i jednostavnu zamjenu računa. 

kada sam krenuo sa pisanjem ove teme, iskreno sam sam sebi pomogao jer sam tek tada vidio koje su prednosti određenih banaka. 

Ako već imate račun, dobro razmislite je li ponuda koju sada trenutno imate za vas dobra, piše Drago Jukić za projektnjemačka.com.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button